Autor: Informer.rs

06.07.2023.

09:47 >> 09:51

Foto: AP/Photo

Sport

Srbi su pioniri košarke, skidam kapu Željku Obradoviću, poručuje nekadašnji trener godine u NBA!

Dvejn Kejsi je trenutno bez angažmana, a prošle sezone je vodio mladu ekipu Detroit Pistonsa. 

U NBA krugovima Kejsi važi za inovativnog trenera koji mnogo zahteva od svojih igrača, pre svega u odbrani.

Informer

Kejsi na klupi Detroit Pistonsa

Uvek je "cenio" atlete i dobre defanzivce, pa zato ne čudi što su Toronto Reptorsi pod njegovom "palicom" bili prava defanzivna sila tokokm Kejsijevog mandata.

Trener godine u NBA  2018. godine smatra da je srpska škola košarke prva počela sa implementacijom treninga snage za košarkaše, a posebno izdvaja Partizan.

- Srpski treneri su prvi koji su pridodali pažnju treninzima sa tegovima. Danas to svaka ekipa u NBA praktikuje, a sve je počelo u Partizanu. Oni su prvi počeli da obraćaju pažnju i da mere kilažu i procente masnoće igračima. Koristili su različite vrste treninga. Primetio bih da su oni pioniri pripreme košarkaša - hvalio je Kejsi.

Američki stručnjak je u razgovoru za "Basketball sphere" dodao da je Željko Obradović najbolji primer srpske košarkaške škole.

- Moram da pomenem Željka Obradovića. Bilo da vodi Partizan ili Fenerbahče ili pre toga Panatinaikos, on je pobednik. Osvajao je trofeje svih takmičenja i ja mu skidam kapu - rekao je nekadašnji trener Toronta i Detroita.

Informer

Cene ga američke kolege - Željko Obradović

Kejsi je počeo trenersku karijeru kao pomoćnik u koledž ekipama, da bi 1989. prihvatio ponudu da preuzme Sekisui Kemikal iz japanske lige.

Kao inovativan trener u Japanu koji nije važio za neku košarkašku velesilu, dobio je priliku da vodi nacionalni tim ove zemlje i kao takav, susreo se sa tadašnjom selekcijom Jugoslavije koju je sa klupe vodio - Željko Obradović.

- Ja sam bio selektor Japana i moj centar je imao oko metar i 90 visine. Igrali smo protiv Obradovićeve Jugoslavije i "zgazili" su nas sa 30 poena razlike. Već tada, bilo je vidljivo koliko su dobro pripremljeni njegovi timovi. Nismo imali nikakve šanse. To mi je bio prvi susret sa njim - priseća se Kejsi.

Priznaje iskusni trener i da je mnogo gledao Partizan protekle sezone, pošto je ekipa iz Mičigena "držala na oku" Kevina Pantera.

- Gledao sam dosta utakmica Partizana, jer smo pratili Kevina Pantera. Partizan ima neke jako dobre mlade igrače, poput Tristana Vukčevića. To je sve plod temeljnog Obradovićevog rada - zaključuje Kejsi