Autor: Informer.rs

17.11.2023.

07:00

Foto: printscreen Twitter

Sport

Najveće tuče u istoriji NBA lige! Šek, Bird, Barkli i Artest! (VIDEO)

Dominira Nikola Jokić od starta nove NBA sezone zbog čega je prvi favorit da osvoji MVP titulu. Ipak, njegove sjajne partije u dresu Denvera ostale su u senci nakon stravične tuče koja se desila na meču Golden Stejta i Minesote, a u kojoj su učestvovali pre svih Rudi Gober i Drejmond Grin. 

Nemile scene u San Francisku mnoge su podsetili na duel Real Madrida i Partizana u četvrtfinalu Evrolige. Tada je Geršon Jabusele uhvatio u kragnu Dantea Egzuma i rvačkim zahvatom ga bacio na pod. Pre dva dana - isto je ponovio Drejmond Grin, a deblji kraj izvukao je Gober. 

Iako u NBA ligi rivalitet između klubova i igrača nije izražen, u prošlosti smo bili svedoci čestih sukoba na parketu. Navijači u Srbiji pamte sukob Nikole Jokića i Markifa Morisa, ali u poređenju na najveće tuče "preko bare" gurkanje srpskog centra i iskusnog Amerikanca je, što bi naš narod rekao - boza!

Povodom tuče Grina i Gobera, prečešljali smo istoriju NBA lige, konkretno, najveće tuče i izdvojili pet koje su začudile čitavu Ameriku. 

5. Šekil O'Nil - Čarls Barkli 

Danas su Čarls Barkli i Šekil O'Nil kolege na "TNT" televiziji, svako veče analiziraju dešavanja u NBA ligi, ali je njihova istorija poprilično burna. Dve legende svetske košarke ušle su u klin 1999. godine kada je Šek branio boje Lejkersa, a Barkli nastupao za Hjuston. 

Hjuston je oko Barklija i Oladžuvona okupio moćan tim u nameri da se suprostavi favorizovanom timu iz Kalifornije. Ipak, seriju Roketsa i "jezerdžija" obeležio je sukob O'Nila i Barklija. 

Naime, nakon faula pod košem, O'Nil je odugrnuo Barklija. Iznerviralo je to šutera Hjustona koji je gađao centra Lejkersa nakon čega je došlo do opšte tuče. NBA liga nije suspendovala košarkaše budući da su nakon meča otišli na večeru i smirili strasti. 

4. Leri Bird - Džulijus Irving

Tenzija je bilo i osamdesetih godina prošlog veka, uglavnom na relaciji Leri Bird-Medžik Džonson zbog velikog rivaliteta dva kluba, ali i igrača. Poznat je Bird bio po "prekoj naravi", a to je na svojoj koži 1984. godine mogao da oseti Džulijus Irving. 

Na Istoku, najveći rival Birdovim Seltiksima bila je Filadelfija čije je boje branio Irving. Tenzije na relaciji Bird-Irving počele su tokom sezone, a sve je ekskaliralo u Bostonu. Irvingu je "pao mrak na oči" nakon jednog duela sa Birdom, došlo je do masovne tuče dveju ekipa, a na kraju su oba igrača snosila posledice. 

NBA liga je suspendovala dvojicu igrača i obojici izrekla kazne od po 7.500 dolara. Budući da su u tuči učestvovali Mouzes Meloun i Čarls Barkli, liga je kaznila i njih dvojicu koji su morali da plate po 3.500 dolara. 

3. Džo-Džo Ingliš - Derek Harper

O dominaciji Bulsa početkom, ali i krajem devedesetih godina ne treba trošiti reči. Velikan iz Čikaga nizao je titule predvođen Skoti Pipenom i Majklom Džordanom, a neretko su svoje rivale sjajnim potezima ponižavali na terenu. 

To je na svojoj koži, u polufinalu Istoka, 1994. godine mogao da oseti Derek Harper, u tom trenutku as Njujork Niksa. Na trećoj utakmici, igranoj u Čikagu, Džo-Džo Ingliš i Derek Harper ušli su u verbalni, a potom i fizički okršaj, a da stvar bude gora sve se odvijalo pred očima komesara NBA lige - Dejvidom Sternom. 

Čelnici lige morali su da reaguju, a oba igrača dobila su žestoke suspenzije. Derek Harper morao je da plati 15.000 dolara i suspendovan je na dva meča, sa druge strane Džo-Džo Ingliš propustio je jedan meč i platio 10.000 dolara. Da li se tuča Niksima isplatila - jeste. Njujork je nakon sedam utakmica uspeo da eliminiše branioca titule. 

2. Njujork Niks - Denver Nagets

Primetili ste da su do sada uglavnom vinovnici tuča bili sami igrači. Ipak, 2006. godine u Njujorku teško je odrediti glavnog krivca. Niksi su na svom terenu dočekali Denver, a Nagetsi su upisali sigurnu pobedu. Odluka gostujućeg trenera Džrodža Karla da na terenu ostavi svoje najbolje igrače, iako je pitanje bilo rešeno, iznerviralo je domaću publiku. 

"Upalili" su se tada i košarkaši Niksa, a ponajviše Mardi Kolins koji je u kontri snažno faulirao Džej-Ar Smita. Pao je šuter Denvera na pod da bi posle nekoliko trenutaka došlo do opšte tuče na parketu. 

NBA liga je tada presekla i izrekla rigorozne kazne dvojici "tukadžija" - Nejtu Robinsonu i Karmelu Entoniju. As Denvera dobio je 15 utakmica suspenzije, Robinson i Smit po deset, a Mardi Kolins, koji je započeo čitavu tuču, samo šest. Oba tima morala su da plate po pola miliona dolara kaznu. 

1. Ron Artest - Ben Valas

Šta reći o događaju iz 2004. godine kada je čak i "Netfliks" napravio dokumentarac o tuči na meču Detroita i Indijane...

Tenzije na relaciji dva tima trajale su tokom čitave sezone... Pistonsi i Pejsersi već su viđeni u finalu Istoka zbog čega je rivalitet bio ogroman, a sve je eskaliralo masovnom tučom u Detroitu u kojoj su učestvovali čak i navijači.

Meč je davno bio rešen Indijana je imala ogromnu prednost kada je Valas pokušao da zakuca. Zaustavio ga je Ron Artest i između njih je došlo do gurkanja. Ipak, brzom reakcijom saigrača veći sukob je sprečen, ali... Samo na kratko. 

Ron Artest, kasnije poznat pod imenom Meta Vord Pis, legao je na zapisnički sto i provocirao navijače kada ga je jedan od gledalaca gađao čašom. As Indijane utrčao je u publiku, počeo da bije navijača, a onda je došlo do masovne tuče svih prisutnih. Morala je da reaguje čak i policija, a meč je, iako je do kraja ostalo tek nešto više od 40 sekundi prekinut i otkazan. 

Artest je zbog svog gesta suspendovan do kraja sezone, njegov saigrač Stiven Džekson kažnjen je na 30 mečeva, a Džermejn O'Nil na 25. Sve touticalo je da Pejsersi ostanu bez šampionskog tima. Sa druge strane, suspenziju je jedini dobio Ben Valas i to na samo šest utakmica.