Autor: Informer.rs

04.12.2023.

10:10

Foto: AP/Photo

Sport

Nema boljeg od Nikole! Jokić gospodari NBA ligom!

Svima je dobro poznato da je Jokić jedan od najboljih košarkaša današnjice, čemu svedoče i mnogobrojna priznanja i rezultati.

Svako veče, čini se, momak iz Sombora pomera granice mogućeg i konstantno iznova oduševljava ljubitelje košarke širom sveta. Ovoga puta se potpuno izdvojio od ostatka lige u tri najvažnije statističke kategorije.

Informer

Jokić ponovo na vrhu košarkaškog sveta

Naime, popularni "džoker" u dosadašnjem delu NBA sezone predvodi čitavu ligu po ukupnom broju poena (579), asistencija (196) i skokova (255).

Što se proseka tiče, tu ima igrača kojima Nikola gleda u leđa, ali po ukupnom broju nema mu ravnog!

Na listi igrača sa najviše ubačenih koševa ove sezone na drugom mestu je Janis Adetokumbo  sa 569, a zatim slede Luka Dončić 565, odnosno Kevin Durent sa 558 poena.

Po broju skokova srpski košarkaš nema konkurenciju, ni prosečno po meču, ni ukupno. Jokić je do sada skupio 255 skokova, dok pokušavaju da ga dostignu Entoni Dejvis sa 249 i Rudi Gober i Evan Mobli sa po 221 skokom.

Informer

Duel Jokića i Dejvisa

Da neki centar predvodi ligu po broju ubačenih koševa i uhvaćenih lopti viđano je i ranije, ali da je visoki igrač najbolji i po broju uspešnih dodavanja... e, to je raritet.

Zvezda Denver Nagetsa je do sada zabeležila 196 asistencija i tako je iza sebe ostavio neke od najboljih plejmejkera NBA lige. Tre Jang ima 192, Tajris Haliburton 189, pa tek onda Luka Dončić sa 152 uspešna dodavanja.

Od Nikole Jokića se nestrpljivo očekuje nastup na Olimpijskim igrama tokom kojih će predvoditi "orlove". Na laskavoj listi, Srbija ima još jednog predstavnika i to kapitena reprezentacije - Bogdana Bogdanovića.

Bek Atlante je na 11. poziciji po broju ubačenih trojki, a u dosadašnjem toku sezone precizan izvan linije 7,24 bio je čak 58 puta.