Autor: Informer.rs

30.12.2023.

06:40

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Rođen je kralj Džejms, rekorder NBA, kome godine ništa ne mogu

Popularni "Kralj" iako ima 39 godina i dalje je aktivan igrač i trenutno brani boje Los Anđeles Lejkersa, a iza sebe ima 20 sezona provedenih u NBA ligi. Pored "jezeraša" tokom karijere je igrao i za Klivlend Kavalirse i Majami Hite, osvojio je četiri šampionska prstena, čime je postao jedini košarkaš u istoriji NBA lige koji je osvojio titulu sa tri različita tima. Takođe, četiri puta je bio proglašen za najboljeg igrača sezone i finalne serije (MVP). 

Informer

Američki krilni igrač je vlasnik brojnih rekorda u najjačem košarkaškom takmičenju. Momak iz Ohaja je igrao deset finala NBA lige, od čega osam zaredom, sa Majamijem i Klivlendom, od 2011. do 2018. Čak 19 puta je igrao na NBA Ol-staru, tri puta je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača Ol-stara, rekordnih 13 puta je uvršten u prvi tim NBA.

Ove 2023. godine postao je najbolji strelac u istoriji NBA lige, prestigavši na večnoj listi legendarne - Karima Abdul Džabara, Karla Malona, Kobija Brajanta i Majkla Džordana. "Kralj" je trenutno na kvoti od preko 39,000 poena. 

Informer

Šampion sa Lejkersima

As Lejkersa je i četvrti u istoriji po broju asistencija , sa preko 10.000, a ostvario je i preko 10.000 skokova.

Sa reprezentacijom SAD osvojio je dva olimpijska zlata (2008, 2012), kao i bronzu na Igrama 2004. godine. Takođe, sa Amerikancima je bio treći i na Svetskom prvenstvu 2006. godine.

Lebron rođen u Ohaju, profesionalnu karijeru počeo je 2003. godine, kada je izabran kao prvi pik na draftu od strane Klivlenda. Odmah u prvoj sezoni je pokazao da će biti superzvezda, jer je ušao u idealni tim novajlija, a proglašen je za najboljeg novajliju lige. 

Džejms je 2007. godine vodio Kavalirse do finala, ali su u završnoj seriji počišćeni od strane San Antonija (4:0). U naredne dve sezone Lebron je sa ekipom iz Klivlenda zaustavljen u polufinalu i finalu Istočne konferencije. Nezadovoljan što je u tri navrata ostao praznih ruku "Kralj" je odlučio da posle sedam sezona napusti Klivelend i pređe u Majami. Takav potez mu se brzo isplatio, jer je sa Hitima 2012. i 2013. osvojio šampionske prstene, a a oba puta je proglašen za MVP finala i lige. 

Informer

Lebron Džejms i Nikola Jokić

Nakon četiri godine na Floridi, vratio se ponovo u Klivlend 2015, sa kojim je te iste sezone izborio finale, ali su kobni po njih bili Golden Stejti Voriorsi. Ipak, sve propuštene šanse sa Kavalirsima u prvom i drugom mandatu, Lebron je naplatio 2016, kada je konačno postao šampion sa omiljenim timom. "Kralj" je tako doneo prvu titulu Kavalirsima u istoriji, a takođe to je bio prvi trofej za neki sportski klub iz Klivlenda nakon 52 godine. 

Ekipa iz Ohaja je i naredne dve sezone pod palicom Džejmsa stizala do finala, ali je ostajala praznih ruku. Nakon finala 2018, prešao je u Los Anđeles Lejkerse, sa kojima je godinu dana kasnije stigao do novog trofeja, četvrtog u svojoj karijeri, a i po četvrti put je proglašen za najkorisnijeg igrača finala. 

Igrao je u deset finala NBA lige, od čega osam zaredom, sa Majamijem i Klivlendom, od 2011. do 2018, a osvojio je četiri puta titulu. Četiri puta je dobio nagradu za najboljeg igrača lige (MVP), četiri puta za najkorisnijeg igrača finala, 19 puta je igrao na NBA Ol-staru, tri puta je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača Ol-stara, rekordnih 13 puta je uvršten u prvi tim NBA, tri puta u drugi tim, tri puta u treći tim, pet puta je izabran u prvi odbrambeni tim i jednom u drugi tim, po jednom je bio najbolji strijelac i najbolji asistent lige, a proglašen je za rukija godine 2004, kada je i uvršten u idealni tim rukija. Rekorder je po broju postignutih poena u NBA ligi, po čemu je prestigao na vječnoj listi Karima Abdul Džabara, Karla Malona, Kobija Brajanta i Majkla Džordana, a rekorder je i po broju poena u plej-ofu. Po broju asistencija je na četvrtom mjestu vječne liste, sa preko 10.000, a ostvario je i preko 10.000 skokova. Sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, osvojio je dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama — 2008. i 2012, bronzanu medalju na Igrama 2004, bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2006. i zlatnu medalju na Američkom prvenstvu 2007. godine.