Autor: Informer.rs

17.02.2024.

06:00

Foto: AP/Photo

Sport

Na današnji dan: Rođen je najbolji košarkaš svih vremena

Sinonim za košarku, poznat pod nadimkom "njegovo leteće visočanstvo", proslavio se kao igrač Čikago Bulsa, a odrastao je u ozloglašenom delu Njujorka, Bruklinu.

Bio je najmlađi od četvoro dece bankovne službenice i nadzornika radova.

Nestvarnu košarkašku karijeru počeo je da gradu na čuvenom univerzitetu Severne Karoline. Sam početak nije mnogo obećavao i Majkl je "gledao u leđa" prvim zvezdama tima Džejmsu Vortiju i Semu Perkinsu.

Legendarna finalna utakmica protiv Džordžtauna najavila je novu zvezdu na košarkaškom nebu. Tada je Džordan pogodio koš za pobedu i titulu protiv najboljeg igrača u državi, Patrika Juinga.

Samo dve godine kasnije, 1984. popularni Em-Džej je izašao na NBA draft, gde ga je kao trećeg pika birala ekipa Čikago Bulsa. Legendarni Hakim Olajdžuvon bio je prvi, a Sem Bouvi drugi izbor.

Informer

Džordan u dresu Bulsa 1984.

Dolaskom u "vetroviti grad", Majkl je samostalno počeo da uzdiže franšizu "bikova" i pravi od nje redovnog učesnika plejofa.

Proglašen je najboljim mladim igračem u prvoj profesionalnoj sezoni i važio je za pravu zvezdu u usponu. Po mnogima, upravo je Džordan "spasio" NBA i od njega izgradio brend nakon što su Leri Bird i Medžik Džonson ušli u pozne igračke godine.

Dolaskom Skotija Pipena u Čikago, "Betmen je dobio svog Robina" i imena dvojice košarkaša su zauvek ostala usko povezana.

Pomenuti dvojac osvojio je šest naslova prvaka 1991,1992,1993, 1996,1997 i 1998, a Bulsi su dominirali ligom.

Informer

Pipen i Džordan proslavljaju titulu 1997.

Majklu je u jednom trenutku košarka i dosadila, pa je odlučio da se oproba u bejzbolu, a u njegovom odsustvu, Hjuston Roketsi su uspeli da uzmu dva naslova prvaka 1994. i 1995.

"Leteći" se vratio na teren i nastavio gde je stao, osvajajući još tri titule. Posle šampionske parade 1998. objavio je svoje penzionisanje iz sporta, samo da bi se vratio septembra 2001. u dresu Vašington Vizardsa.

Informer

Džordan u dresu Vašingtona

Ovaj potez sam Majkl karakteriše kao "najveću grešku u karijeri" i smatra da je epizoda sa "čarobnjacima". samo ukaljala ime najvećeg ikada.

Definitivno je ostavio loptu 2003. godine, a njegov tim je završio sezonu bez mesta u doigravanju.

Svako finale u kojem je igrao, bio je najbolji igrač (MVP), a zvanje najboljeg regularnog dela sezone osvajao je pet puta.

Deo je možda i najbolje košarkaške ekipe ikada, igrajući za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni i osvajajući zlatnu medalju.

Informer

"Drim tim" u Barseloni 1992.

Važi za jednog od najpoznatijih i najuspešnijih sportista svih vremena i iza sebe ima jedan od najjačih brendova "Er Džordan".

Oprobao se u ulozi generalnog menadžera, ali se nije proslavio radeći u Šarlot Hornetsima, koje je i napustio. Veliki je ljubitelj golfa, cigara i igara na sreću i važi za jednog od najvećih takmičara među sportistima ikada.