31.05.2024.

07:11

Foto: Tanjug/AP

Sport

Dalas je u finalu! Dončić i družina ponizili Minesotu!

Bili je jasno nakon što su Dalas Maveriksi ostvarili dva brejka prednosti u Mineapolisu da će četa Džejsona Kida biti finalista NBA lige ove sezone. Minesota je u Teksasu uspela da vrati jedan brejk, ali je to bilo premalo za potencijalno najveći preoket u Americi. Mevsi su večeras, ponovo na gostujućem terenu, došli do četvrte pobede i tako zakazali finalnu seriju protiv Bostona - 124:103! 

Nije se Minesota ništa pitala ni večeras... Dalas je diktirao tempo u "Target centru" od prvog do poslednjeg minuta pošto je još jednu brilijantnu partiju pružio je Luka Dončić. Slovenački reprezentativac već godinama je motor ekipe iz Teksasa, a šansu da kruniše svoj šestogodišnji mandat "preko bare" imaće u velikon finalu. 

Već u prvoj četvrtini postalo je jasno da Dalas želi da iskoristi drugu "meč loptu" protiv Minesote. Četa Džejsona Kida uvodnih 12 minuta dobila je rezultatom 35:19, a fantastična odbrana Mevsa svela je rivale na minimalan broj poena. 

Informer

 

U istom ritmu nastavilo se i u drugoj deonici te je Dalas na odmor otišao sa ogromnih 29 razlike. Nastavili su Mevsi da melji rivala i na startu drugog poluvremena, ali su Dončić i družina potom povukli ručnu kako ne bi naneli Minesoti istorijski debakl. 

"Vukovi" su do kraja meča uspeli da ublaže poraz i tako speru ljagu sa sebe zbog krimilano loše serije protiv Dalasa, ali će to biti slaba uteha za sve u Mineaplisu. 

Dalas su do pobede i plasmana u finale predvodili Luka Dončić i Kajri Irving sa po 36 poena. Srbin koji igra za reprezentaciju Slovenije dodao je još 10 skokova i pet asistencija. Sa druge strane, u taboru Minesete su najefikasniji bili Edvars i Entoni Tauns sa po 28 koševa. 

Dalas će u velikom finalu NBA lige igrati protiv Bostona koji je "metlom" u finalu Istoka rešio Indijanu. Seltiksi će zbog boljeg plasmana u regularnom delu sezone imati prednost domaćeg terena. Prvi duel na programu je 7. juna u "TD Gardenu".