05.08.2024.

06:00

Foto: EPAImages

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih centara svih vremena (VIDEO)

Ušao je Nikola Jokić spektakularnim igrama u dresu Denver Nagetsa u konkurenciju za najboljeg centra svih vremena. Istina, konkurencija je paklena, a jedan od onih koji "prete" srpskom košarkašu je i - Patrik Juing. Legendarni Amerikanac rođen je na današnji dan 5. avgusta 1962. godine u Kingstonu. 

Juing je put NBA lige krenuo sa Džordžtaun Univerziteta, a 1985. godine biran je kao prvi pik na dratu od strane Njujorka. Narednih 15 sezona proveo je u dresu Niksa, a onda je u finišu svoje karijere nastupao za Sjetl Supersonikse i Orlando Medžik. 

Legendarni Amerikanac je čak 11 puta nastupao na Ol-staru, a u njegovu čast Niksi su povukli dres sa brojem 33. Pored toga, Patrik Juing je u dresu reprezentacije dva puta osvajao Olimpijske igre - 1984. godine u Los Anđelesu i 1992. godine u Barseloni. 

Patrika Juinga mnogi smatraju za jednog od najboljih košarkaša svih vremena koji nikada nije osvojio šampionsku titulu. Tokom 17 sezona u NBA ligi prosečno je beležio 21 poen, 10 skokova i 2,4 blokade. Oprobao se i u trenerskom poslu pošto je kao asistent radio u Vašingtonu, Hjustonu i Orlandu, a tokom prethodnih šest godina predvodio je Džordžtaun Univerzitet.