30.09.2024.

18:40

Foto: Printscreen You Tube

Sport

Miličićeva urnebesna priča o Mutombu! Srbin se nije plašio legendarnog asa (VIDEO)

Sada već davne 2005. godine, Dikembe Mutombo je kasnoj fazi svoje karijere nastupao za Hjuston. U jednom meču protiv Detroit Pistonsa ušao je u sukom sa tada mladim košarkaškom Darkom Miličićem.

Na toj utakmici u Teksasu, Srbin je uzastopno blokirao šuteve Trejsija Mekgrejdija i Mutomba, koji je to podneo na težak način.

Prišao je našem asu i preteći mu podigrao kažiprst, ipak Miličić nije delovao uplašeno, čak se nasmejao na taj potez.

Nekadašnji drugi pik na NBA draftu je nedavno prokomentarisao ovu situaciju.

- Nije rampa bila to što je započelo sve, iako to ljudi misle. Povod je bilo to što sam ga ja čuvao, a da je on protiv mladih igrača imao varijantu da digne lakat, pa ti nabije lakat u grkljan, pa te kao "zida". Digao je lakat, "zidao" me je, ali sam ga ja "kresnuo" laktom po bubrezima, dva puta laktom iz sve snage. Nisam ga udario, već sam ga očešao. Sudija je naravno svirao faul, on je spustio loptu i podigao prst. Ništa ga ne razumeš šta priča - rekao je Miličić u "Jao Mile" podkastju.

Zatim je još detaljnije opisao kako se osećao u tom momentu.

- Pogledao sam ga i pomislio, "Taman sam prvi put dobio šansu, a vidi ovog Indijanca. Nemoj ti brate, da te složim sad ovde, dobiću suspenziju, neću igrati više nikada u životu. Gde si me ti sad našao kralju, prvi put sam dobio šansu, onaj ludak me pustio da igram, srećan, zalepio Trejsija, njega, dao neki šut, neko ludilo, i ovaj kreće na mene. A, ništa ne možeš da ga skontaš na tom afričkom-engleskom - kazao je Miličić.

Podestimo, Dikembe Mutombo je danas izgubio bitku sa teškom bolešću s kojom se borio od 2022. godine. U karijeri je igrao za Denver, Atlantu, Filadefiju, Njudžerzi, Njujork i Hjuston. Čak osam puta je učestvovao na Ol-star meču, a četiri puta je proglašavan za najboljeg defanzivca lige.