Autor: Informer.rs

22.08.2023.

06:28

Foto: EPAIMAGES

Sport

Zid, stena, mentalna gromada... Šta se desi kada Novaka pretvore u zver?

Nikad ne odustaje od zacrtanih ciljeva, niko ne sme da ga otpiše čak i kada je na konopcima, jer je tada najopasniji. Probudi se zver kada vidi da su ga svi otpisali! Nije na odmet podsetiti, Novak ima 36 godina i nema nameru da stane, a ne mogu mu ništa ni 16 godina mlađi riaali. 

Tokom dugog seta protiv Alkaraza malo ko je verovao da će nastaviti meč, ne sumnjamo da je bilo onih koji su se utrkivali da se klade da Nole predaje. Ali, pronašao je snagu, dodao gas i priredio spektakl.

Pobedio je sa 5:7, 7:6, 7:6, a to je bio četvrti turnir koji je Đoković osvojio nakon što je u finalu spasao meč loptu. Prvi put je to učinio u Šangaju 2012. godine protiv Endija Marija, zatim proitv Rodžera Federera u finalu Vimbldona 2019. godine, a potom protiv Sebastijana Korde u Adelejdu ove sezone.

Novaku je ovo bila deveta ATP titula koju je osvojio nakon što je tokom turnira spasao meč loptu. Bio je to Novaku čak 17. meč u karijeri koji je dobio nakon što se suočavao sa meč loptom za rivala, dok se suprotna situacija dogodila samo tri puta. Primera radi, Rafaelu Nadalu se osam puta dešavalo da izgubi meč nakon što je propustio meč loptu, dok se Rodžeru Federeru to dogodilo čak 24 puta.

Đoković  je prokockao pet meč lopti, a onda i brejk prilike protiv Alkaraza u trećem, a onda je u taj-brejku zadao Špancu završni udarac. 

Neverovatno, dešavalo se već našem teniseru da bude otpisan, a onda on sve iznenadi i pokaže ko je glavi. Novak je pobedio deveti put u finalu nekog mastersa nakon što je imao set zaostatka. Uradio je to još protiv Stena Vavrinke, Rafaela Nadala u tri navrata, Endija Mareja, Rodžera Federera, Miloša Raonića i Danila Medvedeva.