Autor: Informer.rs

08.09.2023.

23:59

Foto: AP PHOTO

Sport

Nole ide po 24. grend slem! Đoković u finalu Ju-Es opena, klinac namučio Srbina

Prvi reket sveta večeras je u polufinalu eliminisao Amerikanca Bena Šeltona sa 6:3, 6:2, 7:6 posle dva sata i 42 minuta igre.

Đoković je tako izborio svoje 36. grend slem finale u karijeri, a čak deseto u Njujorku. Protivnik Novaku u nedelju u borbi za titulu biće pobednik večerašnjeg meča u kojem su se sastali Španac Karlos Alkaraz i Rus Danil Medvedev.

Informer

 

Iako se očekivalo da će se Novak prošetati do finala, srpski as je morao da se preznoji protiv 20-godišnjeg Amerikanca, koji je u trećem setu dobro preznojio našeg asa i dva puta mu oduzeo servis, ali je na kraju ipak pokazao da je još uvek "zelen" da uzme skalp vlasniku 23. grend slema.

Duel na "Artur Ešu" u sred popodneva po lokalnom vremenu bio je poput igre mačke i miša. Šelton je samo u uvodnim gemovima uspeo da razornim servisima odbije napade Novaka. Ipak, 47. igrača sveta brzo je izdalo glavno oružje, pa je Novak već u šestom gemu stigao do brejka.

Amerikanac je u tim trenucima bio na konopcima, mnogo je grešio, a srpski teniser je stigao do novog brejka za vođstvo od 4:2. Mogao je Nole još jednim brejkom da stavi tačku na prvi set, ali je ispustio četiri brejk lopte u osmom gemu. Ipak, petu na svoj servis nije, pa je posle pola sata igre na semaforu već bilo 1:0 u setovima. 

Drugi set bio je preslikan prvom, servis bombe držale su Šeltona u igri, ali je onda prvi reket sveta počeo da čisti linije i šeta rivala i tu je bio kraj rivalu. Đokoviću su tako dva brejka bila dovoljna da i drugi set reši u svoju korist. 

Najneizvensiji je bio treći set u kojem je Amerikanac rešio da pokaže zube. Novak jeste uspešno otvorio set, napravio brejk, a onda u narednom lako potvrdio brejk - 2:0. Sve je išlo ka tome da Srbin rutinski privodi meč kraju, ali je u osmom gemu dozvlio rivalu da stigne do prvog brejka posle dva sata igre.

Informer

Amerikanac Ben Šelton

Mladi protivnik je tada dobio na samopouzdanju, a pogurala ga je i energija publike, pa je stigao i do set lopte. Ipak, uspeo je Đoković da se odbrani, a onda i da stigne do brejka u narednom gemu za 6:5. Međutim, Novakove muke nisu prestale ni tada. Srbinu se u gemu za pobedu stegla ruka, napravio je dve duple greške, a onda je zakucao loptu u mrežu i vratio rivala u život i odveo meč u taj-brejk. Drama je nastavljena i taj-brejku, gde je prvi reket sveta poveo sa 5:1, a onda neshvatljivo dozvolio rivalu da veže tri poena i priđe na 5:4. Ipak, uozbiljio se Novak i iskoristio drugu meč loptu i zakoračio u još jedno grend slem finale.