Autor: Informer.rs

28.10.2023.

13:45

Foto: Reuters

Sport

Paklena borba za prvo mesto: Oporavljeni Alkaraz želi da skine Novaka sa trona!

U ponedeljak Novak Đoković započeo je svoju 396. nedelju na prvom mestu ATP liste. Do kraja godine ta cifra mogla bi značajno da naraste, a srpski teniser ispiše nove stranice teniske istorije i uđe u "klub 400" koji do nedavno nije postojao. 

Ipak, za tako nešto Đokoviću će do kraja kalendarske 2023. godine biti potrebni dobri rezultati kako ga Karlos Alkaraz ne bi ponovo pretekao na ATP listi. Srpski teniser u ovom momentu ima 2.240 bodova više od Španca, ali je problem što u narednom periodu brani daleko više bodova od tinejdžera iz Mursije. 

Dobra vest je da će Novak u ponedeljak svoju prednost u odnosu na Alkaraza uvećati za 180 poena budući da se Španac ove sezone, zbog povrede, nije takmičio u Bazelu. Drugi reket sveta polako se oporavlja i prijavljen je za Masters u Parizu na kom će, ako sve bude kako se očekuje, nastupati. 

Informer

 

Prošle sezone u Bersiju Karlos Alkaraz nije briljirao dok je Novak Đoković poražen u finalu. Male su šanse da Španac ponovi katastrofalni rezultat i gotovo sigurno odbraniće 180 poena. Daleko veće šanse su da ove sezone španski as ostvari veći uspeh i tako dodatno istopi prednost u odnosu na najboljeg svih vremena. 

Novak Đoković brani 600 poena budući da je, kao što smo rekli, prošle godine od njega u finalu bio bolji Holger Rune. Srpski teniser ove sezone igra promenljivo na Masters turnirima, a budući da ga na terenu nije bilo do Dejvis kup turnira u Valensiji pitanje je u kakvom stanju stiže u Bersi. 

Sigurno je da Alkaraz, bez obzira na rezultat u Parizu neće moći da pretekne Novaka Đokovića, ali bi to moglo da se desi nakon završnog turnira u Torinu. 

Srpski teniser prošle godine osvojio je Završni masters, dakle, brani svih 1500 bodova. Sve sem nove titule smanjilo bi prednost u odnosu na Španca. Sa druge strane, Karlos Alkaraz nije nastupao na severu Italije i bilo koji rezultat doneće mu pobolšlanje na bodovnom saldu ATP liste.