Autor: Informer.rs

11.11.2023.

06:40

Foto: AP PHOTO

Sport

Na današnji dan: Novak krunisan u kralja Londona, Nadal počišćen sa terena

Prvi reket sveta je pre tačno jednu deceniju u velikom finalu počitstio sa terena Španca Rafaela Nadala sa 6:3, 6:4 za samo sat i po vremena igre.

Đokoviću je to bila treći tirula na završnom turniru u sezoni, a tada ukupno 41. osvojen trofej u karijeri. Ujedno, on je uspeo da odbrani titulu, jer je i prethodne sezone bio najbolji u britanskoj prestonici. 

Zanimljivo, Novak je tada u London stigao kao drugi teniser sveta, dok je Rafa bio na tronu i tako je završio i godinu, uprkos porazu u velikom finalu.

Srpski as put ka tituli počeo je u B grupi, gde su mu rivali bili Rodžer Federer, Huan Martin Del Potro i Rišard Gaske. S druge strane, Rafa je bio u A grupi zajedno sa David Fererom, Stenom Vavrinkom i Tomašom Berdihom. 

Đoković je u grupnoj fazi dobio sve mečeve sa 2:1 u setovima, redom su padali Fedrer, Del Potro i Gaske. Srpski as je potom u polufinalu oduvao Vavrinku sa 6:3, 6:3, dok je Nadal preko Federera (7:5, 6:3) stigao do finala. 

Usledio je tako "teniski klasik" Srbina i Španaca, koji su tada po 19. put u karijeri ukrstili rekete u meču za titulu. Silovito je Novak krenuo u odbranu trofeja i poveo sa 3:0. Nije se predavao ni Nadal, koji je uzvratio sa tri vezana gema i i vratio meč u egal - 3:3. Ipak, naš as odgovorio je još jače, osvojio je naredna tri gema i rešio prvi set u svoju korist. 

Informer

Đoković i Nadal na ceremoniji dodele pehara u Londonu 2013. godine

U drugom setu nastavio je srpski teniser tamo gde je stao u prethodnom i prvi stigao do brejka 2:1.  Siguruno je Novak čuvao prednost sve do završnice seta, kada je u devetom gemu servis Rafe stigao do meč lopte. Međutim, uspeo je nekako "bik sa Majorke" da se odbrani i sačuva svoj servis, ali ništa nije mogao u narednom gemu, kada je Đoković iskoristio treću meč loptu za novi trofej u karijeri.