Autor: Informer.rs

22.11.2023.

13:01

Foto: EPA Images

Sport

"Ugasio" Federera i Nadala, rasplakao Alkaraza, 4 Novakove antologijske sezone!

Imao je najbolji teniser ikada nekoliko spektakularnih sezona, a ova zaista zaslužuje mesto u elitnom društvu. Međutim, nenadmašna je 2011. godina, 2015. je možda najnadmoćnija, 2023. je najneverovatnija, a 2021. frustrirajuća, mada je svaka za Novakove rivale bila frustrirajuća. Eurosport je predstavio četiri Novakove najfascinantije sezone u karijeri, pošto je naš teniser u svakoj od njih osvojio tri grend slema - "mali slem". 

1. mesto - 2011. godina - NENADMAŠNA
Broj osvojenih i odigranih turnira: 10 od 15 (66,7%)
Pobede i porazi: 70-6 ili 92,1% uspešnosti
Najduži niz bez poraza: 41 meč
Rezultati protiv Top 10: 21-4, odnosno 84% uspešnosti

Najvažniji momenat: Trajala je Novakova neprikosnovena vladavina pet meseci. Od Australijan opena do polufinala Rolan Garosa nije izgubio niti jedan meč. Osvojio je 2011. godine Australijan open, Vimbldon, Ju-Es open, masterse u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu, Rimu i Kanadi. Do tada se sve vrtelo oko Rodžera Federa i Rafaela Nadala, a onda se pojavila zver. Neuništivi Novak dominirao je na svim podlogama, pa i na šljaci na kojoj je Nadal kralj. Nažalost, seriju je okončao Federer koji je antologijski niz našeg tenisera prekinuo u polufinalu Rolan Garosa. Jedini je uspeo da zaustavi nalet Džokera. 

Konkurencija: Žestoka! Upravo iz tog razloga ova sezona 2011. je postala merilo! S trona je skinuo Rodžera Federera, ali i Rafaela Nadala. Španac je osvojio Rolan Garso, a Švajcarac je te sezone ostao bez grend slema, prvi put od 2003. godine. Pobedio je dva najveća rivala na jednom grend slemu, na Ju-Es openu. Prvo je u polufinalu eliminisao Federera koji je u petom setu vodio sa 5:3, imao ogromnih 40:15 i servirao za trijumf. Novak je naspram sebe imao najboljeg na svetu, a i više od deset hiljada navijača, koji su već slavili novi Federerov uspeh. Međutim, tada je pokazao da će biti najbolji ikada, pobedio je i navijače i rivala, a onda Rafu u borbi za trofej.

Informer

2. mesto 2015. godina - NAJNADMOĆNIJA

Broj osvojenih/odigranih turnira: 11 od 16 (68,8%)
Skor pobeda i poraza: 82-6 ili 93,2% uspešnosti
Najduži niz bez poraza: 28 mečeva 
Rezultati protiv Top 10: 31-5, odnosno 86,1% uspešnosti

Najupečatljiviji trenutak: Kao i 2011. pobedio je u Melburnu, Londonu i Njujorku, ali pobeda nad Rodžerom Federerom na "Artur Ešu" pred 23.00 navijača se i danas prepričava. Spasio je 19 od 23 brejk lopti i utišao krcat stadion, kada su svi navijali za Rodžera pobedio je u četiri seta 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.  Švajcarac je u tom trenutku igrao neverovatan tenis, ali je Đoković našao način da ga dobije za 10. grend slem titulu.

Konkurencija: Prilično teška, Federer je igrao u sjajnoj formi mada je Rafa imao problema sa povredama. Te sezone mu je Federer naneo tri poraza na osam mečeva, koliko su igrali te godine. Ali, Srbin je briljirao u najvažnijim mečevima, u finalima Indijan Velsa, Rima, Vimbldona, Ju Es opena i Završnog mastersa, dok je Švajcarac slavio u Dubaiju, Sinsinatiju i u grupnoj fazi ATP mastersa. Nažalost Sten Vavrinka je našeg tenisera sprečio da se domogne Rolan Garosa.

Informer


3. mesto - 2023. godina - NAJNEVEROVATNIJA

Broj osvojenih/odigranih turnira: 7 od 12 (58,3%)
Rekord pobeda i poraza: 55-6 ili 90,2% uspešnosti
Najduži niz bez poraza: 19 mečeva
Rezultati protiv Top 10: 17-4, odnosno 81% uspešnosti

Najupečatljiviji trenutak: Antologijsko finale protiv Karlosa Alkaraza u Sinsinatiju koji je dobio posle taj-brejka (5:7, 7:6, 7:6) nakon tri sata i 49 minuta velike borbe. Nije grend slem, ali je meč bio od velike važnosti za jednog i drugog. Nole se vratio u Ameriku nakon što nije mogao da se takmiči jer nije vakcinisan protiv korone, pa je na kraju tokom slavlja pocepao majicu, a bila je to osveta našeg asa za poraz na Vimbldonu, pa je rasplakao Alkaraza. Posle Londona su svi otpisali 36-godišnjeg Đokovića, koji je odlučio da do kraja sezone sve ućutka zbog toga. Osvojio je Ju-Es open, masters u Parizu, završni masters rekordni sedmi put i godinu završio na tronu osmi put u karijeri. Potvrdio je dominaciju. 

Konkurencije: Pomalo zabrinjavajuća! Pojavio se Karlos Alkaraz čiji su fantastični mečevi sa Novakom podsetili na vreme kada je harala velika trojka. Takođe, ne smemo zaboraviti Danila Medvedeva i Janika Sinera koji je sjajno napredovao. Međutim, opao je kvalitet u TOP 10, pa je Srbin osvojio masters u Parizu sa 60 ili 70 odsto mogućnosti. Odigrao je Nole spektakularnu sezonu i pronašao način da se nosi sa i 15 godina mlađim rivalima.

Informer

4. mesto 2021. godina - FRUSTRIRAJUĆA

Broj osvojenih/odigranih turnira: 5 od 12 (41,6%)
Rekord pobeda i poraza: 55-7 ili 88,7% uspešnosti
Najduži niz bez poraza: 22 meča 
Rezultati u odnosu na Top 10: 14-4, odnosno 77,8% uspešnosti

Najzapaženiji trenutak: Poražen je Novak Đoković lako u finalu Ju-Es opena od Danila Medvedeva (6:4, 6:4, 6:4). Paradoksalno je pamtiti jedan poraz u tako izvanrednoj sezoni, ali upravo je taj poraz u Njujorku promenio pogled na sezonu koja je mogla da bude nezapamćena u modernoj eri tenisa. Novak je stao na poslednjem koraku, a mogao je da napravi veliki podvig i postane prvi čovek od Roda Lavera 1969. koji je osvojio Kalendarski grend slem. Nole se i rasplako posle poraza u finalu, iako je te godine trijumfovao na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu.

Konkurencija: U tranziciji! Federer je doživeo krah na Vimbldonu uprkos poslednjim pokušajima da se vrati. Nadal je stao u polufinalu Rolan Garosa, a onda propustio ostatak sezone zbog povrede leve noge. Danil Medvedev i Aleksander Zverev su zaustavili Đokovića Njujorku i na Olimpijskim igrama i pokazali da su više nego teški protivnici.