Autor: Informer.rs

26.11.2023.

19:31

Foto: Starsportphoto

Sport

Skandal! Francuz traži kaznu za Novaka! Odbio je test, mora da bude suspendovan

Prvi reket sveta je uoči susreta sa Britancem Kamerunom Norijem u četvrtfinalu Dejvis kupa takmičenja u Malagi izabran da bude testiran, zbog čega je Srbin reagovao oštro posle meča.

 - Još nisam uradio kompletnu doping kontrolu, treba da dam krv. Imao sam kraću raspravu sa ljudima iz antidoping agencije. Za 20 i više godina moje karijere mi se nikad nije desilo da sat i po pre meča treba da idem na doping kontrolu. Ja imam svoju rutinu, ne treba mi ta distrakcija, da mi uzimaju urin i krv, da razmišljam mogu li u tom trenutku da dam urin. Uvek sam podržavao da se testiram ja ili bilo ko, ali ne pred meč. Šta će to promeniti? Biću tu, kad se završi meč testirajte me. To je - što je, sada mi predstoji vađenje krvi, nadam se da će promeniti odluku - rekao je tada Đoković. 

Cela situacija digla je veliku prašinu, a sada se oglasio i francuski biciklista Mark Madio, koji je poručio da Đoković kao i svi koji odbiju testiranje treba da budu sanckionisani.

- Imamo pravilo kontrole pre i posle takmičenja. Odbio je test pre takmičenja. Ako antidoping telo radi svoj posao, gospodin Đoković mora da bude suspendovan. Odbio je test pre takmičenja, uradio je jedan posle. U biciklizmu, ako odbijete testiranje, onda si pozitivan. Ako ste pozitivni na testu, kažnjeni ste. Nemate pravo da odbijete testiranje, to je pravilo - rekao je Madio gostujući u emisiji na "RMC" radiju.

Informer

Mark Madio napao Novaka

On je dodao i da je testiranje pre mečeva uvedeno jer pojedine zabranjene supstance "nestanu" tokom mečeva. 

- U asortimanu doping proizvoda, postoje proizvodi koji se mogu otkriti tokom izuzetno ograničenog vremena. Ako ne obavite proveru pre početka takmičenja, vreme dok se takmičite vam omogućava da eliminišete tragove doping proizvoda. Zbog toga je uvedeno testiranje pre takmičenja. Narealno je da je upozoren. To više nije nasumična provera - istakao je Francuz.