Autor: Informer.rs

30.12.2023.

07:58

Foto: Tanjug/AP

Sport

Zaslužio sam da budem na listi najboljih sportista svih vremena! Novak bez dlake na jeziku

Srpski as je tokom minule sezone, nakon što je osvojio 24 grend slam potvrdio da je najbolji ikada, ali i dalje ima onih koji veruju da se Rodžer Federer i Rafael Nadal bolji. Pvi teniser sveta nije upao u zamku, diplomatski je odgovorio na pitanje i prepustio drugima da odluče ko je GOAT.

- Postoje različiti odgovori. Prvi je: Ja sam najbolji. Ako tako mislim, što je legitimno za sportistu, većina će reći: koliko je arogantan... Ne poštuje druge, niti prethodne generacije. Drugi odgovor je: Ne mislim da sam najveći, i pored pokazivanja najveće skromnosti, što je moguće. I treći: Ja sam ono što jesam, ponosan sam na ono što sam postigao, ali poštujem druge ere i stavove, a raspravu o tome ko je najveći ostavljam drugima. To je moj odgovor - bio je jasan Novak Đoković u intervjuu za Lekip.

Informer

Izbegao je naš teniser direktan odgovor na pitanje ko je najveći u tenisu, ali smatra da barem zaslužuje da se nađe na listi najvećih sportista svih vremena, s obzirom na rekorde koje je postavio u tenisu.

- To je komplikovana rasprava. Neko bi rekao da su to Lionel Mesi, Majkl Džordan, Usein Bolt ili Tajger Vuds najbolji sportisti svih vremena. Ali, uvek se našao neko ko bi dodao: "A gde je Serena? Gde je Kobi, gde je Ronaldo, gde je Maradona"? Uvek neko nedostaje. Fantastično je što imamo toliko sportista koji mogu da budu najveći svih vremena. Ja sam napisao istoriju svog sporta sa svojim rekordima. Ispunjavam uslove. Na drugima je da vide da li je to dovoljno ili ne. To je subjektivno. Ali časti mi što sam deo tog kruga.

Informer

Jedan od ciljeva našeg tenisera u 2024. biće osvajanje zlatne medelja na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Ono što mi smeta je što na Olimpijske igre dolazimo malo ranije, a počinjemo dan nakon ceremonije otvaranja. Biće vruće, mečevi će biti dugi i intenzivni. Takmičimo se u pojedinačnoj konkurenciji, parovima, mešovito... Ne znam, nisam dabar u parovima - nasmejao se prvi teniser sveta.

Želja mu je da bodri sve naše sportiste tokom takmičenja u Parizu.

- Volim atetiku, plivanje, želeo bih da gledam odbojku, vaterpolo, rukomet... Teško je izabrati jer bih voleo sve da vidim. Obožavam košarku.

Pored Pita Samprasa jedan od idola Novaka Đokovića je skijaš Alberto Tomba.

- Alberto Tomba! Bomba! Fantastičan čovek. Upoznao sam ga prvi put u Srbiji, pre petnaestak godina. Još ga se sećam. Sedeo sam pored njega, super srećan, a on tako zabavan! Pričao mi je o svemu osim skijanja. Hteo sam da naučim nekoliko tehničkih stvari, ali on mi je rekao: "Ne, ne skijanje, pričajmo o zabavama, pričajmo o životu"! Dogovorili smo se da ćemo jednog dana zajedno skijati. Nadam se da će taj dan doći, jer pre ili kasnije ću se vratiti na stazu. Igrao sam tenis sa Pitom Samprasom, moram skijati sa Tombom i igrati košarku sa Džordanom. Posle toga, možda ću se povući iz svih sportova. Moja tri idola iz detinjstva bili su Pit Sampras, Majkl Džordan i Alberto Tomba. Cenim Muhameda Alija, koji je ostvario neverovatna dostignuća, ali i društveni uticaj. Inspiriše ljude hrabrošću i integritetom. Veoma ga poštujem. Patio je zbog toga, osuđivan je na zatvor, prolazio je kroz mnoga iskušenja.  Tbog toga se ljudi još više identifikuju s njim.