Autor: Informer.rs

27.01.2024.

06:20

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Novak ušao u istoriju, prvi put krunisan u kralja Melburna

Đoković je tog 27. januara 2008. godine osvojio prvi grend slem u karijeri i to na Australijan openu. Srpski as, tada kao 20-godišnji golobradi mladić u velikom finalu savladao je Francuza Žoa Vilfreda Congu sa sa 3:1, po setovima 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

Informer

 

Finalni meč u Melburnu u krcatoj "Rod Lejver areni", koja je mahom bila ispunjena srpskim navijačima, trajao je tri sata i pet minuta. Đoković je u okršaj sa Congom ušao kao veliki favorit i to je na kraju opravdao.  

- Hvala svim navijačima Srbije. Ponosan sam što sam postao prvi Srbin koji je osvojio grend slem titulu u singlu. Hvala publici na podršci, iako znam da je više navijala za njega, ali ne brinite, i dalje vas volim - rekao je tada Đoković prilikom ceremonije dodele pehara.

Informer

Žo-Vilfred Conga

Novak je tada kao treći teniser sveta na putu do finala rušio redom bez izgubljenog seta Nemca Bendžamina Bekera, Italijana Simonea Bolelija, Amerikanca Sem Kverija, veterana Lejtona Hjuita, u četvrtfinalu pao je i Španac David Ferer, da bi u polufinalu na kolena bacio i velikog Švajcarca Rodžera Federera, inače šampiona Melburna iz 2007. 

Na red je došlo veliko finale grend slema, drugog za Đokovića u karijeri, koji se prethodno borio za titulu na Ju-Es openu, ali je izgubio upravo od Federera, kome se potom osvetio u Melburnu. 

Franucuski Muhamed Ali, kako su zvali Congu, jer je podsećao na legendarnog američkog boksera, bolje je otvorio meč i potvrdio da nije slučajno stigao do finala, pošto je uspeo da uzme prvi set Novaku. 

Iako je psihološka prednost u tim trenucima bila na strani autsajdera iz Francuske zbog osvojenog prvog seta, brojni srpski navijači koji su bili na tribinama u Melburnu dali su krila Novaku da u nastavku režira preokret. Srpski as je polako preuzimao inicijativu na terenu i sredinom drugog seta oduzeo protivniku servis, koji mi je bio dovoljan da stignu do izjednačenja u setovima. 

Treći set protekao je u potpunoj dominaciji Đokovića, koji je preciznim bekhend paralelama i čisteći linije lako stizao do poena, napravio dva brejka za 6:3.

Informer

Novak u suzama proslavlja osvajanje prve grend slem titule

U četvrtom setu teniseri su igrali dosta opreznije, sigurno su čuvali svoje servise, pa se otišlo u taj-brejk. U njemu je viđena nova dominacija Novaka, koji je ekspresno poveo sa 6:2. A kada je Francuz poslao bekhend u aut, srpski as je bacio reket i pao na teren, pokrivajući lice rukama, dok je "Rod Lejver arena" eksplodirala. Istorija je ispisana, Novak je postao grend slem šampion i novi kralj Melburna.