Autor: Informer.rs

26.02.2024.

07:32

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Novak krunisan u šeika Dubaija, Federer počišćen sa terena

Đoković je u finalu razbio tadašnjeg prvog nosioca na turniru u Emiratima Rodžera Federera sa 6:3. 6:3 posle samo 72 minuta igre. 

Nole je trijumfom nad Švajcarcem stigao do treće uzastopnog pehara u Dubaiju, turniru iz serije 500. Ujedno, to je bila druga titula za srpskog asa od početka sezone, pošto je prethodno podigao trofej i u Melburnu. 

Takođe, tada treći igrač sveta je tako po drugi put u manje od mesec dana srušio Federera, pošto ga je prethodno pobedio i u polufinalu Australijan opena sa 3:0 u setovima. 

Informer

Novak Đoković

Đoković je fantastično odigrao finale u Dubaiju, sve je funkcionisala u njegovoj igri kako se samo poželeti može, odlično ga je služilo servis, ritern, a pogotovo je svojim bekhend paralelama ostavljao navijače i Federera u neverici. 

Posle uvodnog ispitivanja snaga, srpski teniser je već u trećem gemu uspešno napao servis Švajcarca i drugu priliku pretvorio u brejk za vođstvo od 3:1. Imao je Novak još dve prilike da napravi novi brejk, ali se protivnik izvukao. Ipak, ništa nije mogao u devetom gemu, kada je Đoković ponovo "brejknuo" ljutog rivala i osvojio prvi set - 6:3. 

Neočekivano, srpski teniser je izgubio ritam na startu drugog seta, pre svega zakazao je servis, što je Federer iskoristio i stigao do brejka. Švajcarac je iskoristio pad u igri našeg igrača i sigurnim servisima ekspresno poveo sa 3:1.

Činilo se da Rodžer kontroliše situaciju na terenu i da će meč otići u treći set, ali je Nole tada upalio motore i pokazao zašto će u narednoj deceniji vladati "belim sportom". Odigrao je kako i dolikuje šampionu, šetao je Federera po terenu i ekspresno nanizao pet gemova za potpuni preokret i osvajanje titule. 

Informer

Rodžer Federer

Đoković je posle finala istakao da mu je to bio jedan od najboljih mečeva.

- Prvi put sam osvojio neki turnir tri puta, ovo je jedan od boljih mečeva koje sam odigrao u poslednje vreme. Protiv Rodžera je uvek veliki izazov, moram da budem na najvišem nivou ako želim da pobedim i odigrao sam perfektno od početka do kraja - izjavio je Novak posle osvajanja titule.