03.03.2024.

11:25

Foto: EPAIMAGES

Sport

Legenda! Velika pobeda Đokovića van terena!

Prvi teniser sveta je sa Vasekom Pospišilom 2020. godine osnovao Asocijaciju teniskih profesionalaca, koja se sada izborila da svi teniseri 24 sata imaju besplatnu medicinsku pomoć. PTPA je poručio da će "MedNet" program biti dostupan odmah, da će povezati igrače sa globalnom mrežom stručnjaka, koji mogu da im pomognu.

Za razliku od većine drugih sportista, teniseri moraju sami da brinu o svom zdravstvenom stanju i sve sami da finansiraju, osim kada su na turnirima gde imaju pomoć lekara. Posebno je teško igračima koji su slabije plasirani na ATP listi i ne zarađuju toliko da uvek mogu da priušte najbolje doktore. Nedavno je o ovom problemu pričao Dominik Tim, pošto je imao problem sa zglobom 2021. godine.

- Morao sam da se snalazim sam, teško je, posebno ako nemaš kontakt sa najboljim doktorima. Imao sam sreću da sam preko nekoliko veza upućen kod specijaliste. Takođe, podršku mi je pružio i moj sponzor. Ali, ne mogu to da priušte svi igrači, pa će doktor kog je obezbedio PTPA teniserima biti od velike pomoći - rekao je Dominik Tim. 

Informer

PTPA je čak 18 meseci razgovarao sa igračima i tako postao svestan sa kojim se sve problemima suočavaju. "MedNet" će biti dostupan svim teniserima, a telefonska linija će raditi 24 sata sedam dana, tokom cele godine. Teniseri će moći da prijave zdravstvene probleme, da zatraže mišljenje, kao i da dobiju savete od lekara. Sve će nadzirati medicinski direktor Saveza Robi Sika, koji će za određene povrede uputiti igrače doktoru kako bi što pre dobili odgovarajući tretman i što pre se oporavili. 

Informer

Inače, Novak je trenutno u Americi, čeka ga takmičenje na mastersu u Indijan Velsu, a u noći između subote i nedelje gledao je Nikolu Jokića koji je vodio Denver do pobede protiv LA Lejkersa.