08.03.2024.

16:51

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Sport

Počistio ga veteran! Nole ima košmare od poslednjeg nastupa na Indijan Velsu!

Davne 2019. godine, Novak Đoković je poslednji put nastupio u "američkoj pustinji". Tada je takođe bio na čelu ATP liste, međutim nije se sve izdešavalo u Kaliforniji onako kako je on zamišljao.

Tada je "velika trojka" još uvek gospodarila scenom "belog sporta", većina današnjih iz igrača iz Top 10 nisu bili u vrhu ove igre, ipak Nole je i tada bio predvodnik.

NEMAC KOJEG ĆE DUGO PAMTITI

Novak je Ameriku došao s velikim ambicijama, Australijan  open je osvojio tako što je u finalu deklasirao Rafaela Nadala (6:2, 6:3, 6:3). Očekivalo se da će nastaviti u istom ritmu, međutim desilo se nešto potpuno suprotno.

U prvom kolu je bio slobodan, a potom je usledio obračun sa Bjornom Fratenđelom. Lako je Srbin izašao na kraj s njim rezultatom 7:6, 6:2.

Sledeći ispit takođe nije trebalo da bude preterano težak, pošto ga je čekao teniski veteran Filip Kolšrajber koji je u tom momentu imao 36 godina.

Ipak, odigrao Nemac na sve ili ništa. Išao je na svaku lopticu, borio se kao lav, a to mu se višestruko isplatilo.

Dobio je oba seta rezultatom 6:4, 6:4 i tako eliminisao prvog reketa planete. Kolšrajber je već narednom kolu počišćen od strane Gaela Monfisa sa 6:2, 6:0, ali ovo je podvig kojeg će jednog dana prepričavati unucima.

Nole je pognute glave napustio teren, a zatim počeo pripreme za Majami, gde se takođe nije slavno proveo, pošto je poražen u četvtoj rundi od Roberta Bautiste Aguta rezultatom 1:6, 7:5, 6:3.

ZABORAVLJENI AUSTRIJANAC
 

Te godine trofej je podigao Dominik Tim. Austrijanac je tada imao svoje najbolje igračke dane, a u finalu je uspeo da savlada Rodžera Federera i to posle preokreta.

Dobio je Švajcarac prvi set rezultatom 6:3, a onda se pričao potpuno okrenula. Sledeća dva seta na ruku su išla Timu i tako je 6:3, 7:5 priveo meč kraju i popeo se na pobednički tron.

Godinu nakon toga, osvojio Ju-Es open, činilo se kako je na dobrom putu da uskoro postane svetski broj jedan, ali povrede su ga sprečile u tome.

Dugo je bio van terena, a nakon toga nije uspeo da se vrati u pravu formu. Danas za mnoge ATP turnire mora da igra kvalifikacije, a nalazi se na 91. mestu. 

Zanimljivo da od tog Otvorenog prvenstva Amerike više nikad nije osvojio turnir, a fanovi ovog sporta su pomalo čak i zaboravili na njega.

KLINCI NISU BILI NA MAPI

Zanimljivo da šest igrača od današnjih Top 10 tenisera tada nije učestvovalo na Indijan Velsu. U pitanju su Karlos Alkaraz, Janik Siner, Andrej Rubljov, Holger Rune, Kasper Rud i Aleks De Minor. 

Samo su Novak Đoković, Danil Medvedev, Aleksandar Zverev i Hubert Hurkač bili u glavnom žrebu takmičenja. 

Većina njih su tada još bili na juniori i maštali su o danu kada će odmeriti snage s Noletom, a nekoiliko godina kasnije želje su im se ispunile.

Biće ovo zanimljiv povratak našeg asa na prvi masters u sezoni. Skoro sve se promenilo, ATP lista je potpuno drugačija, ali on je i dalje na vrhu, gladan pobeda i željan okršaja s mladim lavovima.

Po mišljenju kladioničarski bukmejkera, on je apsolutni favorit sa kvotom 3, sledi Siner(4), a zatim Alkaraz, a videćemo ko će na kraju smestiti pehar na svoje trofejne police.