22.04.2024.

21:13 >> 04:04

Foto: AP PHOTO

Sport

Novak Đoković je najbolji sportista sveta! Peti put dobio priznanje (VIDEO)

Prvom reketu sveta večeras je na svečanoj ceremoniji u Madridu dodeljena prestižna Laureus nagrada za najboljeg sportistu planete u prethodnoj godini. 

Informer

Jelena i Novak blistali na crvenom tepihu

Đoković je tako peti put osvojio laskavo priznanje, pošto je prethodno osvajao 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Naš teniser se tako izjednačio sa Rodžerom Fedrerom, koji je do večeras jedini u svojoj kolekciji imao pet nagrada. 

Srpski as je zasluženo stigao do priznanja, pošto je prošle godine osvojio tri grend slema i to Australijan open, Rolan Garos i Ju-Es open, a igrao je i finale Vimbldona. Takođe, osvojio je i završni masters u Torinu i godinu završio kao broj jedan na svetu, čime je postao najstariji u istoriji kome je to pošlo za rukom.

Informer

 

Đoković je u konkurenciji za prestižnu nagradu pobedio svetskog šampiona Formule 1 Maksa Ferštapena, fudbalere Lionela Mesija i Erlinga Holanda, kao i atletičare Armanda Duplantisa i Noa Lajsa. 

Najtrofejnijem teniseru svih vremena nagradu u Madridu uručila je legenda američkog fudbala Tom Brejdi, inače veliki Novakov prijatelj.

- Nerealno je da mi ti predaješ ovu nagradu. Ti si moj sportski heroj i prijatelj. Neko na koga se ugledam ne samo u sportu, već i životu - rekao je Novak prilikom dodele priznanja. 

Za najbolju sportistkinju sveta proglašena je španska fudbalerka Aitana Bonmati, dok je ženska reprezentacija Španije, prvak sveta, izabrana za najbolji tim.

Fudbaler Real Madrida i engleski reprezentativac Džud Belingem osvojio je nagradu za "najveći proboj godine". Priznanje za "povratak godine" dobila je gimnastičarka Simon Bajls, dok je za najbolju sportistkinju sa invaliditetom izabana holandska teniserka Didi de Grot, koja je prošle godine osvojila sva četiri grend slema.

Posebno priznanje dodeljeno je fondaciji Rafael Nadal, koja pomaže više od 1.000 talentovanih mladih ljudi iz Španije i Indije. 

Na svečanosti u Madridu prisustvovale su brojne ličnosti iz sveta sporta kao što su teniseri Rafael Nadal i Karlos Alkaraz, legendarna Martina Navratilova, bivši atletičar Jusein Bolt, skijašica Lindzi Von, nekadašnji fudbaleri Kafu, Alessandro del Pjero, Patris Evra, fudbalski treneri Arsen Venger, Fabio Kapelo, Dijego Simeone, kao i čuveni američki glumac Endi Garsija.