03.07.2024.

13:16

Foto: tanjug/ap

Sport

Podatak za nevericu! Đokoviću se ovo desilo prvi put od 2006. godine

Nole je opet uradio ono što niko nije očekivao. Pre nekoliko dana je Šveđanin Mats Vilander rekao da niko pre 20 godina nije verovao da će Novak biti najbolji ikada. Tako ni pre tri i po nedelje, kada je operisao meniskus, nije niko mogao ni da sanja da će igrati na Vimbldonu. Operisan je 5. juna, kada smo ga videli na štakama, a 27 dana kasnije je na Centralnom terenu omiljenog turnira pobedio u tri seta Vita Koprivu. 

Na Vimbldon bez trofeja

Nole je treći favorti na Vimbldonu iako ga je osvajao sedam puta, iza Janika Sinera i Karlosa Alkaraz. Malo ljudi veruje da može do trofeja delimično zbog povrede, a delimično jer ove sezone ne briljira na terenu. Nije osvojio nijedan trofej i ima samo dva polufinala, na Australijan openu i mastersu u Monte Karlu, dok je sa minulog Rolan Garosa morao da se povuče pred četvrtfinale zbog povrede kolena.

Informer

On je 2006. eliminisan u četvrtom kolu trećeg grend slema, a kao i ove godine, stigao u London bez ijedne titule i finala. Moramo da napomenemo da je prvi ATP trofej osvojio baš nakon tog Vimbldona, u  Amersfortu je pobedio Čileanca Nikolasa Masua sa  7:6, 6:4. Godinu dana kasnije je naš as igrao polufinale Vimbldona, a prethodno je trijumfovao u Adelejdu i na mastersu u Majamiju, prvi put u karijeri. Nole je 2008. godine osvojio prvi grend slem - Australijan open, dok je u Londonu poražen već u drugom kolu. Naredne godine je zaustavljen u četvrtfinalu slema u Londonu, a prethodno je trijumfovao u Dubaiju, dok je izgubio finala u Majamiju i Monte Karlu. Nole ni 2010. kada je igrao polufinale Vimbldona pre Londona nije osvojio nijedan slem ni masters, mada je pobedio u Dubaiju. Ali, nakon ove sezone naredne tri godine je dolazio u London kao šampion Australijan opena, dok je 2011. podigao prvi pehar na Centralnom terenu, potom igrao polufinale i finale. 

Informer

Drugi trofej na najprestižnijem teniskom turniru osvojio je 2014. posle uvodnih pobeda u Majamiju i Indijan Velsu. Sezona 2017. bila je za zaborav zbog povrede lakta, pobedio je u Dohi i Istbornu, pa zaustavljen u četvrtfinalu Vimbldona, ali se nakon povratka godinu dana kasnije Novak posle mršavog uvoda, igrao i poražen u finalu Kvinsa, vratio pobedom u Londonu. Potom je trijumfovao tri sezone u nizu, ne računajući 2020. kada nije odigran turnir zbog korone, dok je minule sezone poražen u finalu od Karlosa Alkaraza. Đoković je 2019, 2020. godinu otvarao pobedama u Melburnu, kao i 2021, kada je trijumfovao i na Rolan Garosu, a potom i Vimbldonu, dok je nažalost poražen u finalu Ju-Es opena te sezone. Pre dve godine je pre Vimbldona trijumfovao u Rimu i Beogradu, dok mu u Melburnu nisu dali da igra pošto nije vakcinisan protiv korone, a prošle sezone je u Londonu ostao bez trofeja nakon pet setova u meču sa Karlosom Alkarazom. Ostaje veliki žal, jer je napravio vrhunsku uvod, pobedama u Parizu i Melburnu. 

Informer

Sad je na Vimbldon stigao bez finala i trofeja, posle operacije od koje nije prošlo ni mesec dana, ali se niko ne usuđuje da ga otpiše. Nile je sadam puta trijumfovao na Vimbldonu i juri Rodžera Federera koji ima osam trofeja. Moramo da pomenemo da će igrati 19. put u drugom kolu slema u Londonu, izjednačio se sa Federerom.