07.07.2024.

05:47

Foto: profimedia

Sport

Novak uplašen, poslao ozbiljno upozorenje: Ovo je zabrinjavajuće

Najbolji ikada kaže da je zabrinut za tenis, ističe da su potrebne reforme, da mora da se napravi bolja osnova da sport bude dostupan svima. Nole je naveo da je bitno privuću mlađe generacije.

Padel preti tenisu

- Mislim da je tenis u dobrim rukama, ali kada pogledamo na primer Formulu 1, moramo da odradimo bolji posao. Grend slemovi će uvek dobro proći, ali generalno na Turu moramo bolje. Jedna od studija koju je PTPA uradila pre tri-četiri godine pokazuje da je tenis treći ili četvrti najgledaniji sport pored kriketa. Najgledaniji je fudbal, potom košarka. Ali, tenis je na devetom mestu u pogledu korišćenja popularnosti. Mislim da ima dosta prostora za nastavak, dosta stvari koje treba poboljšati - istakao je Nole posle plasmana u osminu finala Vimbldona.

Informer

Novak Đoković surovo iskren o budućnosti tenisa

Potrebne promene

Drugi teniser sveta je i ranije isticao da vrlo malo igrača može da živi od tenisa.

- Moramo povećati broj igrača koji žive od ovog sporta. Samo 350 tenisera i teniserki može da živi od ovoga na svetu. To je zabrinjavajuće. Samo se fokusiramo na glavne nagrade. Ali, šta je u osnovi? Tenis je globalni sport, ali nije pristupačan. Pogotovo u državama poput moje, koja nema jaku federaciju, grend slemove ili budžet. Moramo da stvorimo novu osnovu oko toga šta je tenis. Sada imamo padel, koji raste i razvija se. Tenis jeste kralj ili kraljica sportova, ali na klupskom nivou ako ne uradimo nešto, padel će sve klubove pretvoriti u padel ili piklbol. Isplativije je. To su samo neke stvari koje sam želeo da podelim. Na većem planu moramo da se pozabavimo tim problemima, kojima nismo. Moramo da adresiramo sve ove probleme, jer su prisutni, ali ne mislim da to radimo - istakao je Đoković.

Informer

Voli Nole da igra mečeve u pet setova, ali su tenisu potrebne inovacije, kaže srpski as.

- Mečevi u pet setova su posebna stvar na grend slemu. Uzbudljivo je, publika voli da ih vidi. Igrači i ne toliko. Moram da podsetim na moj meč, najuzbudljiviji koji sam odigrao u pet setova u finalu protiv Rodžera Federera. Da je taj meč igran na dva seta, ja bih ga izgubio. Evo na primer isto i danas Holger Rune, moj naredni protivnik koji se tako spasao i preokrenuo i pobedio. Igranje u pet setova omogućava da se stvari preokrenu i nema toliko osećaja urgentnosti. Imam dobar skor u pet setova i to je deo istorije i mislim da bi svakako trebalo da ostane u tri dobijena seta. Možda bi trebalo razmisliti da u prve tri runde bude na dva seta. Ali, u smislu inovacije mislim da je neophodno uvesti promene kako bi se privukla mlađa publika.

Danski teniser Holger Rune savladao je Kventana Alisa u trećem kolu Vimbldona posle velikog preokreta – 1:6, 6:7, 6:4, 7:6, 6:1, pa će se za četvrtfinale boriti sa Novakom Đokovićem, a taj meč je u ponedeljak.