11.07.2024.

15:09

Foto: profimedia

Sport

Ko je misteriozni član Novakovog tima? On ga je spasio kad mu je bilo najteže

Sa našim teniserom je samo na najvećim turnirima, ljudi ga brzo zaborave, pa pomisle da je neko novo lice, pa se pitaju ko je misteriozni čovek u timu drugog tenisera sveta. Nole ništa ne prepušta slučaju, posebno posle operacije meniskusa 5. juna. Brzo se oporavio, stigai je do polufinala Vimbldona, ali Šašjan je za svaki slučaj u Londonu, a verovatno će biti uz našeg tenisera i na Olimpijskim igrama u Parizu.

U timu našeg asa su: kondicioni trener Gebhard Fil-Grič,  fizioterapeut Miljan Amanović, trener Boris Bošnjaković, pomenuti kiropraktičar Stiven Sasins Šašjan, a navodno je u Londonu i doktor koji je operisao meniskus u Parizu Antoan Žerometa.

Australijanac Šašjan je postao deo tima našeg tenisera na Australijan openu 2023. godine. Pomogao je Đokoviću kada mu je bilo najteže. Podsećamo, Novak je imao povredu zadnje lože na meču protiv Medvedeva u polufinalu Adelejda, a situacija se pogoršala tokom takmičenja u Melburnu. Koliko je situacija bila loša sa Novakovom zadnjom ložom, otkrio je direktor Australijan opena Kreg Tajli, koji je ispričao da je Novak imao rupturu od tri centimetra. I pored svega Nole je osvojio Australijan opean 2023. godine. Tada je imao drugačiji pristup mečevima, nije imao treninge između mečeva, već je išao na razne tretmane kako bi oporavio mišić. Pomogla mu je doktorka Marijana Kovačević, ali i doktor Šašjan, kiropraktičar primenjene kineziologije.

- Zamolili su me da se uključim i pomognem svojim veštinama i tehnikama kiropraktike. Iako je važno razumeti da je u pitanju timski rad, naše veštine su definitivno bile važan dodatak njegovom uspehu sa drugim kombinacijama primenjenih terapija - rekao je kineziolog. 

Australijanac ima trostruku specijalizaciju iz različitih oblasti medicine i jedan je od najcenjenijih doktora u Australiji u svojoj oblasti.

- Imao bih 48 sati između mečeva da ponovo procenim i razradim narednu strategiju. Konstantan pritisak. Bilo je nekih velikih mečeva, morali bismo da ’kopamo’ duboko i radimo kao tim kako bismo smislili narednu fazu. Psihički i fizički ono što je on morao da izdrži nije bilo ništa drugo nego nadljudsko. Niko drugi nije mogao da prebrodi takvu povredu kao on – bilo je fenomenalno. Bio je to vrhunac kada sam stavio sve svoje veštine, svaki deo je korišćen tokom te dve nedelj - rekao je Sasins Šašjan.

Stručnjak primenjene kineziologije bio je sa Novakomn prošle sezone na Ju-Es openu kada su zajedno došli do 24. grend slema.