12.07.2024.

21:06

Foto: EPAIMAGES

Sport

Novak utišao Britance: Bombe lete iznad moje glave, a ja sanjam da ću ovde biti šampion!

Plasirao se Novak Đoković u svoje novo finale na Vimbldonu pošto je sa 3:0 savladao Lorenca Muzetija. Srpski teniser je počistio svog rivala sa terena, a onda očitao još jednu "bukvicu" navijačima u Londonu. Prisetio se najbolji svih vremena kako je kao dečak maštao da jednog dana podigne pehar na Centralnom terenu iako su tih godina iznad njegove glave letele NATO bombe. 

- Mnogo puta sam govorio da je Vimbldon ispunjenje mojih snova, vredi da ponovim sada. Kao sedmogodišnjak u Srbiji gledao sam kako bombe lete iznad moje glave i sanjam da ću biti na najvažnijem terenu na svetu. Pravio sam trofej od svakog materijala koji imam, uverio sam sebe da ću jednog dana biti šampion. Imao sam sjajnu podršku porodice, supruga je uvek tu uz mene, a sada i moja deca. Neverovatno putovanje... Ništa ne uzimam zdravo za gotovo, svaki put kada sam na ovom terenu uživam, ali tokom meča je posao. Zadovoljan sam i srećan što sam u novom finalu, neću da se zaustavim ovde - rekao je Đoković. 

Dotakao se srpski teniser i činjenice da je mesec dana pre dolaska u London morao da operaciju kolena. Mnogi su sumnjali, a i sam Đoković, da li će uopšte biti u stanju da nastupi na Vimbldonu, a danas je izborio svoje mesto u finalu. 

- Sumnjao sam da ću moći da igram... Došao sam ovde osam dana pre početka turnira, tada nisam znao da li ću uopšte igrati, bilo je otvoreno do žreba. Odigrao sam nekoliko setova na treninzima, to mi je pokazalo da sam u dovoljno dobrom stanju da mogu daleko. Rekao sam da ne bih igrao da ne verujem da mogu daleko, takav mentalitet je uvek prisutan. Zahvalan sam svima koji su mi pomogli da dođem ovde gde sam sada. 

Informer

 

U nedelju će Đoković odigrati svoje 37. grend slem finale, a deseto na Vimbldonu. Objasnio je srpski teniser da tajna formula uspeha ne postoji već da iza svega stoji porodica, rad i vera. 

- Svako želi da ima tajnu formulu šta definiše pravog šampiona i dozvoljava vam da ostanete najbolji, ali... To ne postoji. Mnogi sportisti su pričali o teškom radu, ja sam više poštovalac pametnog rada. Video sam neke izuzetne šampione u poslednjih 50 godina u raznim sportova, tu ima mnogo sličnosti sa mojim putem. Te stvari ne dolaze lako, pogotovo na početku, tako definišete karakter. Na kraju dana morate da promenite stil života u tenis. Da, imam tim koji je oko mene, ali ja sam moram da pronađem rešenje, ako je loš dan - ispadate. Mnogo sati van terena, sve utiče na ono kako izgledate na terenu, duga je priča, ali je isto tako vrlo lako - poručuje srpski teniser.