14.07.2024.

07:02

Foto: profimedia

Sport

Lakuuuuu noć! Maestro, sviraj još jednu na Centralnom terenu!

Terminator ili Supermen? Svejedno je. Nije sa ove planete. Kako inače objasniti da neko sa 37 godina, ko je operisao meniskus 5. juna, ko dve nedelje pre početka Vimldona nije ni znao da će se takmičiti danas igra za trofej. 

Niko nije davao Novaku ni gram šanse da zaigra u Londonu. "Učešće na Vimbldonu nerealno, Olimpijske igre moguće“, rekli su lekari. Ne obični ljudi, trener, navijači... Lekari! Čovek koji ga je operisao. Ali, i njih je demantovao. Psihološka snaga, Novakov zaštitni znak, i spartanski režim, na kom mu zameraju, a bilo je i onih koji su se podsmevali, tokom cele karijere, jer vodi računa o svakom detalju, pa i kada pije vodu, omogućili su mu da sa 37 godina, kada oko njega bruje priče o penziji, igra protiv 15 godina mlađeg rivala za 25. grend slem. Opet je demonstrirao silu, da tenis ovakvog čoveka još nije imao, kad su ga već svi poslali u penziju sa 37 godina igra 37. grend slem finale, 10. na Vimbldonu. Postao je jedini sa 10 finala na tri grend slema, pored Vimbldona igrao je na Australijan openu i Ju-Es openu, dok na Rolan Grosu ima sedam. Niko nikada nije dominirao "belim sportom" kao Srbin.

Informer

Pokazao je zašto je legenda, najbolji teniser svih vremena, sigurno jedan od najboljih sportista na planeti ikada. Kada je odigrao prvi meč na Vimbldonu možda je "baterija" bila na 50 odsto. Ali, dok su se drugi "trošili" on je svoju punio i u čudu ostavio sve one koji su se usudili da kažu da teško može do druge nedelje takmičenja, a da je finale samo bajka. 

- Nikada nisam kalkulisao. Idem do kraja. Tako sam igrao celu karijeru, Vimbldon zauzima posebno mesto u mom srcu. Imam neverovatnu želju da igram, da se takmičim. Nisam želeo ni da pomislim da bih mogao da propustim Vimbldon. Ne bih to nazvao strahom od propuštanja. To je neverovatna želja za igrom, samo za takmičenjem, posebno zato što je to Vimbldon, turnir koji je za mene oduvek bio turnir iz snova kad sam bio klinac - kazao je drugi teniser sveta pred početak takmičenja u Londonu. 

Davno su rekli da bi Novaka trebalo izučavati na određenim fakultetima. Nisu pogrešili. Ovogodišnji Vimbldon bi mogao da bude posebno predavanje - Novakova psihološka snaga. Kada to imate ništa nije nemoguće, u sportu, životu...  Opet je bio najbolji kada su svi videli na kolenima, kada mu je bilo najteže, opet je protiv sebe imao dva rivala, protivnika na terenu i onog na tribinama, ali opet je uradio ono njegovo. Iz svega je izvukao maksimu, pre svega iz minimalnih šansi da zaigra u Londonu posle operacije. 

Slao je na spavanje provokatore i svirao violinu u "Ol Ingland klubu". Maestro, odsviraj još jednu pesmu na Centralnom terenu!