17.07.2024.

09:00

Foto: EPA

Sport

Frapantan podatak o Đokoviću! Zbog ovoga svi strepe

Srpski teniser je ove sezone stigao samo do jednog finala - Vimbldona i tri polufinala: Australijan opena, mastersa u Monte Karlu i turnira u Ženevi koji je iz serije 250. Doduše, Novak nije ni igrao mnogo ove sezone, bacio je karte na slemove, najveće turnire, a potpuno je rasteretio kalendar kako bi se što bolje pripremio za Olimpijske igre. 

Naš teniser je u Australiji u polufinalu poražen od Janika Sinera, koji je tada bio četvrti teniser sveta. U Monte Karlu ga je zaustavio Kasper Rud, koji je bio deseti na svetu, kome je predao meč četvrtfinala Rolan Garosa zbog povrede. Na Vimbldonu mu je Aleks de Minor, deveti na ATP listi zbog povrede predao meč, a onda je u finalu poražen od Karlosa Alkaraza, trećeg tenisera planete. 

Informer

Moramo da podsetimo i da je Novak početkom godine imao problem sa virusom što je uticalo na izdanje na Australijan openu. Potom mu se u Rimu desio peh kada ga je navijač slučajno udario flašicom u glavu, pa je na Rolan Garosu prvo igrao do tri sata iza ponoći, a sledećeg dana se povredio jer organizatori nisu želeli da uvaže njegove molbe i poprave šljaku. Operisan je 5. juna, ali je uspeo da stisne zube i zaigra na Vimbldonu. Brojni problemi su sigurno delimično uticali da prvi put od 2005. godine u ovom periodu godine nema trofej, tada je bio osamnaestogodišnjak, tek je krčio put na ATP turu. Prvu titulu  je osvojio naredne godine u Holandiji u Amersfortu. 

Podsećamo, Novak je jedini u istoriji tenisa uspeo da 2015. godine upiše 31 pobedu protiv Top 10 igrača, pobedio je na svakom meču protiv Top 10 igrača koje je odigrao te sezone. Nadamo se da će crni niz u duelima sa Top 10 igračima ove godine okončati na Olimpijskim igrama.

Informer

- Olimpijske igre su moja velika želja, jedinstvena prilika da donesem zlatnu medalju zemlji. Imam bronzu iz Pekinga davne 2008. Mnogo toga je drugačije na Olimpijskim igrama.  Menja se karakteristična rutina, koju imamo u tenisu. Nadmetanje protiv reprezentativaca ostalih zemalja s jedne strane daje energiju, ali s druge strani iscrpljuje te fizički, pre svega emotivno. Vraćam se na mesto gde sam se povredio, na terene Rolan Garosa, videćemo kako ću se osećati. Nadam se da ću naći svoj tenis. Učiniću sve da stignem do finala Olimpijskih igara u Parizu - rekao je nedavno drugi teniser sveta.