18.07.2024.

09:00

Foto: Tanjug/AP

Sport

Srbi, ne brinite, ovo nije Novakov kraj! Bivši selektor ne sumnja u najboljeg

Novak Đoković izgubio je finale Vimbldona drugi put zaredom od 16 godina mlađeg Karlosa Alkaraza (3:0), pa su priče i analize o smeni generacija ponovo aktuelne.

Nole ove sezone nije pobedio top deset igrača, sva tri grend slema osvojili su predvodnici nove generacije Janik Siner (Australijan open) i Alkaraz (Rolan Garos i Vimbldon), ali bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović smatra da razloga za brigu nema.

On naglašava da je Novak i dalje predvodnik generacije, iako je mlađi i do 15 godina od ostalih tenisera.

- Do smene generacija mora da dolazi, ali ja bih to opisao kao dolazak mladih tenisera sa Novakom Đokovićem. On je dočekao ovu generaciju, nalazi se na drugom mestu, a relativno skoro je zauzimao i prvu poziciju. Neminovna je stvar da dolazi do smene, ali to ne znači da u toj smeni ne učestvuje Novak. Na kraju krajeva, ovi teniseri ne bi bili na ovom nivou da nije bilo njega, Rafaela Nadala, Rodžera Federera... - započeo je Obradović.

Informer

Novak Đoković i Karlos Alkaraz

Poznati trener kaže da bi svako potpisao uoči Vimbldona da Novak igra finale.

- Ne može nakon svakog njegovog poraza da se priča o smeni generacija, jer da je finale održano, na primer, dan kasnije, niko ne zna kakav bi ishod bio. Posle operacije koju je imao, smatram da bi svako, uključujući i mene, potpisao pre turnira da Novak igra finale. Realno je da u finalu naiđete na igrača koji je u tom trenutku bolji od vas, zdraviji. Veliki je rezultat kada u 37 godina stignete do finala Vimbldona, te mislim da je samo to sada važno i zaista fantastično - smatra šampion Dejvis kupa sa Srbijom 2010.

Noleta sada očekuje izazov sezone, Olimpijske igre u Parizu (26. jula - 11. avgusta), a Obradović kaže da najbolji svih vremena jeste pod pritiskom, ali da se odlično nosi sa njim.

Informer

Veruje u Novaka: Bogdan Obradović

- Za njega ne važi ono "važno je učestvovati", on je rođeni šampion i na svakom turniru želi titulu i sve će učiniti da dođe do nje. To naravno da donosi startni pritisak, ali sa druge strane on od početka karijere igra sa pritiskom i nosi se s njim na odličan način. Bio je na Olimpijskim igrama već gde se igralo na originalnom stadionu na kom se igra grend slem, to ne bi trebalo da predstavlja problem. Spreman je, zdrav je, Vimbldon sigurno nije pravi pokazatelj, igrao je protiv Alkaraza koji nije promašio lopticu, te će svakako biti interesantno videti njihov duel u Parizu, ukoliko do njega dođe - zaključuje Obradović.