31.08.2024.

06:03

Foto: tanjug/ap

Sport

Kolaps, Novaku sledi strmoglav pad na ATP listi! Ovo mu se poslednji put desilo pre 7 godina

 Australijanac je ostavio Đokovića bez grend slem titule u 2024. godini. Na Australijan openu je stao u polufinalu, na Rolan Garosu je zbog povrede morao da odustane posle četvrtfinala, dok je na Vimbldonu poražen u finalu.

Ovo je najgori Novakov rezultat na Ju-Es openu od 2006. godine, kada ga je u trećem kolu izbacio Lejton Hjuit, koji je na ovom meču sedeo u Popirinovom boksu.Takođe, ovo je prva rana eliminacija našeg tensiera sa nekog grend slema prvi put od 2017. godine, kada je bio povređen, i kada je na Australijan openu stao u drugom kolu.  Pre pomenute 2017, poslednji put pehar na jednom od četiri najveća turnira nije podigao 2010. godine. Statistički, samo je 2017. godina bila gora od ove što se tiče grend slemova, jer je tada imao dva četvrtfinala i jedno drugo kolo. 

Informer

Takođe, Novak će doživeti i ogroman pad na ATP listi pošto je branio titulu osvojenu prošle godine i 2000 poena. Izgubio je 1,900 bodova, a trenutno je sa 5,560 na četvrtoj poziciji. Takmičenje u Njujorku je počeo sa drugog mesta, a videćemo na kraju na kom će završiti, zavisiće od raspleta situacije tokom takmičenja.  Danil Medvedev je na petoj poziciji i ima 5,175 poena, pa bi mogao da ga nadmaši. Verovatno će mu biti dovoljno da uđe u polufinale da bi preskočio na ATP listi  najboljeg svih vremena.

Đoković je iz top tri najbolja tenisera na ATP listi ispao krajem 2022. godine, ali se vratio početkom prošle sezone. Sad će da usledi novi pad.