06.09.2024.

07:00

Foto: EPAIMAGES

Sport

Na današnji dan: Najveća nepravda u istoriji tenisa - Novakova diskvalifikacija sa Ju-Es opena! (VIDEO)

Tokom čitave karijere Novak Đoković mora da se nosi sa brojnim nepravdama, a pored zabrane ulaska u Australiju, odnosno, hapšenja na aerodromu, najveći skandal desio se na današnji dan - 6. septembra 2020. godine u Njujorku. Najbolji teniser svih vremena tada je diskvalifikovan sa Ju-Es opena nakon što je slučajno pogodio linijskog sudiju u grlo! 

Đoković se u osmini finala sastao sa Pablom Karenjo Bustom, a meč je završen pre kraja prvog seta. Nezadovoljan svojim potezon Novak je udario lopticu u stranu i tom prilikom slučajno pogodio sudiju. Amerikanka je vešto dočekala nesmotren potez srpskog tenisera, pala na teren i izgledalo  je kao da ima problema sa disanjem.

Novak je odmah prišao da pomogne i uputio joj izvinjenje, ali je nakon desetak minuta doneta odluka da bude diskvalifikovan. Prvi i poslednji put u karijeri srpski teniser je morao da završi meč odlukom organizatora, a prava je retkost da igračima bude zabranjen nastavak borbe na terenu. 

Nesmotren potez obeležio je 2020. godinu, a još uvek je diskvalifikacija Novaka Đokovića istorijski momenat u svetu tenisa. Srpski teniser razgovarao je sa organizatorima, objasnio da je do pogotka došlo spletom nesrećnih okolnosti, ali spasa nije bilo. 

"Igrači/ce ni u jednom trenutku neće fizički ugroziti zvanično lice, rivala, gledaoca ili neku drugu osobu na sportskom kompleksu na kome se turnir održava. Sudija, u konsultaciji sa šefom supervizora na grend slemu, može da proglasi diskvalifikaciju za bilo koje pojedinačno kršenje ovih Pravila", navodi se u pravilniku kog su se organizatori vrlo svesno i namerno držali iako Đokovićev slučaj nije jedinstven u svetu tenisa.