10.09.2024.

13:14

Foto: tanjug/ap

Sport

Neverovatan rekord Novaka Đokovića! U leđa mu gledaju i Rodžer i Rafa, a Alkarazu će trebati bar 13 godina da ga stigne! (FOTO)

Đoković, koji je u Njujork stigao kao drugi nosilac i drugi igrač sveta, doživeo je pad na listi zbog rane eliminacije i odličnog rezultata Aleksandera Zvereva, koji je iskoristio situaciju da ga pretekne. Novak je izgubio čak 1.900 bodova koje je branio iz prošle sezone, a na vrh liste su se učvrstili Karlos Alkaraz i Janik Siner, koji je osigurao prvo mesto titulom u Njujorku.

Iako se Đoković trenutno ne nalazi među najboljom trojicom, to ne umanjuje njegov impresivan rekord. Srpski teniser drži svetski rekord po broju nedelja provedenih među tri najbolja igrača na planeti – čak 756 nedelja, odnosno preko 14 i po godina! Ovaj podatak dodatno dobija na značaju kada se uzme u obzir da su mu konkurenti kroz karijeru bili legendarni Rodžer Federer i Rafael Nadal, koji su uglavnom gledali Đokoviću u leđa.

Što se tiče rekorda, Novak dominira u nekoliko kategorija. Rekorder je po broju nedelja na prvom mestu (428), a takođe predvodi listu po broju nedelja na jednoj od prve dve pozicije (599). Kada je reč o nedeljama među trojicom najboljih, Đoković sa 756 nedelja predvodi ispred Federera (750) i Nadala (686). Legendarni Džimi Konors zaostaje sa 592 nedelje.

Iako su šanse da se Đoković ove godine vrati među trojicu najboljih relativno male, s obzirom na to da do kraja godine brani 2.300 bodova, to njemu trenutno nije prioritet. Novak je već obezbedio prvo mesto na večnim listama ATP tura, a njegov fokus sada je na drugim ciljevima. Đoković se više ne opterećuje pozicijom na listi, jer je njegov prioritet osvajanje najvećih turnira, posebno grend slemova, u čemu je takođe rekorder.

Informer

Novak Đoković

Do kraja sezone, Đoković planira da učestvuje samo na masters turnirima u Šangaju i Parizu, uz mogućnost kvalifikacije za Završni masters u Torinu, ukoliko ostvari dobre rezultate. Njegova glavna motivacija sada je, kako je i sam istakao, osvajanje što više grend slem titula i dodatno učvršćivanje svog statusa kao najvećeg tenisera u istoriji ovog sporta.