15.09.2024.

21:46

Foto: Starsportphoto©

Sport

Novakova poruka upozorenja: Naš tenis je bukvalno umro!

Predvodio je Novak Đoković reprezentaciju Srbije u Dejvis kupu protiv Grčke. "Orlovi" su u Beogradu uspeli da se vrate među elitu pošto su sa 3:1 savladali "helene", a očekivano - sav fokus navijača i javnosti bio je usmeren ka najboljem teniseru svih vremena. 

Ipak, Đoković nije želeo da uzima sve zasluge za sebe već je istakao važnost mlađih igrača u reprezentaciji, a potom skrenuo pažnju na brojne probleme koje muče srpski tenis. 

- Početna tačka koju smo imali u zlatnoj generaciji je bila solidna, imali smo Moniku Seleš, Bobu Živojinovića... Oni su pravili značajnije internacionalne rezultate. Hrvatska je tu imala veću tradiciju od nas. Imate cikluse, navikli smo u Srbiji na neke uspehe, i drago mi je da je naš uspeh kolektivni, ne treba zaboraviti Anu Ivanović i Jelenu Janković, koje su bile broj jedan i inspirisale mnoge devojčice da se bave tenisom. To je pozitivna stvar, pozitivni uticaj uspešnog talasa - rekao je Đoković. 

Smatra Novak da je neophodno što pre ojačati domaće klubove kako bi konkurencija bila što oštrija, a mladi igrači imali priliku da napreduju u svojoj zemlji. 

- Nama je klupski tenis bukvalno umro. Partizan se ne takmiči više od 10 godina, ja sam ponikao tamo, Viktor u Zvezdi... Nivo klupskog tenisa je bio izuzetno visok. Ja sam od 10 do 18 godine svaki dan imao sparinge sa boljim teniserima, koji su me vukli. Danas toga nema. To je jedan veliki problem, koji niko osim Saveza ne može da reši. Nadam se da će se stvari promeniti - objasnio je srpski teniser i dodao. 

Informer

 

- To je osnova svega, ne možete da se oslanjate na sistem jer sistem ne postoji. Ovo sada nije održivo. Potrebno je zasući rukave i videti šta bi trebalo da se menja. Ne možemo da živimo samo od uspeha i da se nadamo da ćemo da preživimo na krilima tog uspeha, a tako stvari funkcionišu otkad ja znam za sebe. To su neke kompleksnije teme!

Na kraju, Novak Đoković je želeo da pohvali Hamada Međedovića koji je nosio naš dubl protiv Grčke. 

- Hamad Međedović je igrao pred punim 'Pionirom', siguran sam da je on danas prošao kroz mnogo emocija, pratim ga i trudim se da mu budem tu za savete, kao i ostalim teniserima i teniserkama - podvukao je Đoković.