16.09.2024.

18:44

Foto: tanjug/ap

Sport

Otkrivena Novakova tajna! Đoković koristi nešto što ima snagu steroida, ali je potpuno legalno! (VIDEO)

Na ovogodišnjem Ju-Es openu, jedan detalj privukao je veliku pažnju – revolucionarna rukavica koju je Đoković koristio tokom mečeva u pauzama, a koja je brzo postala tema razgovora u sportskim i naučnim krugovima.

Kao igrač koji je sada već u veteranskim godinama, Đoković je svestan da su fizički izazovi veći nego ranije, posebno kada se suočava sa rivalima i po 20 godina mlađim. Upravo zbog toga je uvek spreman da istraži nove načine kako bi poboljšao svoje performanse na terenu. Rukavica koju je koristio na Ju-Es openu je primer takvog pristupa – simpatično i inovativno rešenje za problem koji muči mnoge igrače na turniru u Njujorku.

S obzirom na ekstremne vrućine koje vladaju tokom Ju-Es opena, nije iznenađenje što je Đoković tražio način da brže "ohladi" dlanove između poena. Analitičar sa renomiranog američkog Univerziteta MIT, Adam Katc, oglasio se na svom Instagram profilu i objasnio fenomen "Palmar Cooling" tehnologije koju Đoković koristi.

- Đokovićeva telesna temperatura je postajala sve veća, što dovodi to toga da snaga mišića i njihova izdržljivost na terenu opada. Veliko otkriće u nauci tvrdi da se izdržljivost mišića može povećati za 144 odsto, ukoliko ohladite šake tokom treninga ili bilo koje sportske aktivnosti. Zove se Palmar Cooling i legalna je, a Novak je upravo to koristio tokom Ju-Es opena. Rukavica se hladi iznutra i vraća telesnu temperaturu na optimalni nivo. Ne treba vam posebna sprava za ovo, jednostavno samo držite ruke ispod hladne vode, oko tridesetak sekundi, nekoliko puta pre treninga i imaćete slične efekte kao i Đoković - objasnio je Katc, dodajući da je ovaj metod dostupan svima jer sličan efekat može da se postigne i jednostavnim držanjem ruku pod hladnom vodom nekoliko sekundi pre treninga.

Informer

Novak Đoković

Iako već godinama na Ju-Es openu postoje standardni načini hlađenja, poput cevi sa hladnim vazduhom koja tenisere spašava od vrućine, problem pregrejanih dlanova ostaje prisutan. Đoković je, međutim, našao svoje rešenje u rukavici koja se hladi iznutra.

Ipak, iako je Novakova inovacija privukla veliku pažnju, nije uspela da mu donese željene rezultate. Srpski teniser je neočekivano eliminisan u prvoj nedelji turnira od Australijanca Alekseja Popirina, pokazavši da ni najnovije tehnologije ponekad ne mogu pomoći kada naiđe na inspirisanog protivnika.