26.09.2024.

06:40

Foto: tanjug/ap

Sport

Alkaraz pretekao Novaka u njegovoj omiljenoj statističkoj kategoriji!

Završiće Novak Đoković 2024. godinu bez osvojenog gred slem trofeja, ali je uprkos tome srpski teniser stavio tačku na GOAT debatu. Uspeo je najbolji svih vremena da svojoj riznici trofeja doda jedino odličje koje mu je nedostajalo - zlato sa Olimpijskih igara. 

Priznao je Đoković nakon eliminacije sa Ju-Es opena da ga igranje manjih turnira više ne privlači što je rezultiralo gubitkom velikog broja ATP poena. Srpski teniser trenutno je četvrti na svetu, ali ga, kako i sam kaže, plasman na ATP listi ne zanima. 

Ipak, ono što bi moglo da ga poremeti je novi uspeh Karlos Alkaraza. Naime, mladi Španac nedavno je učestvovao na Lejver kupu u Berlinu, a dve pobede u singlu na revijalnom turniru obezbedile su mu skok na UTR listi. 

Za one koji ne znaju, UTR je univerzalni teniski ranking koji obuhvata sve tenisere bez obzira na godine, pol, nivo takmičenja, geografski položaj, a potom ih raspoređuje na skali od 1 do 16,5. Pobede na Lejver kupu Alkarazu su obezbedile skok na UTR listi. Španac je sada ispred Novaka Đokovića! 

Informer

 

Prvi na UTR listi je najbolji teniser sveta - Janik Siner, koji ima rejting od 16.05, prati ga Alkaraz sa 15,95, a treći je Novak Đoković koji ima 15,91. Četvrti je Aleksander Zverev sa 15,84. 

UTR pred svaki meč prognozira rezultat, a krajnji rejting koji nakon meča igrač može da dobije varira od ishoda. Kalkulacije se rade u odnosu na težinu protivnika, turnira na kom se igra, formatu, pouzdanosti i još nekoliko kriterijuma. 

"UTR renking je najbolji način da se ‘izmerite‘ u odnosu na druge igrače bez obzira na njihove godine ili umešnost", rekao je svojevremeno Đoković.

Vredi napomenuti da je prošlu sezonu Novak Đoković završio kao prvi na ATP, ali i UTR listi. Ove godine ishod će biti nešto drugačiji, ali je pitanje da li srpskog tenisera to previše dotiče.