03.10.2024.

06:29

Foto: profimedia

Sport

Đoković angažovao advokate! Kreće u rat protiv moćnika

Teniseri već dugo negoduju zbog broja turnira, sezone koja traje vrlo dugo, a među onima koji su podigli glas je i Karlos Alkaraz. Sezona se završava sredinom novembra i počinje već krajem decembra, o čemu je pričao mladi Španac i napomenuo da igrači nemaju vremena da se odmore i da će ih ovaj ritam "ubiti".

Jasno je da se sprema zemljotres u belom sprortu, deluje da teniseri razmišljaju o bojkotu ATP-a, a najbolji teniser ikada je tu da im pomogne. PTPA nije deo ATP, ali to ne sprečava Novaka da se bori za igrače, zbog čega je već godinama na udaru te niskih moćnika. 

Pred početak mastersa u Šangaju isplivala je informacija da se spremaju veliki potresi u tenisu.

"PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promenila potpuno strukturu tenisa. Poenta ove akcije je u tome da prosečan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Deluje da bi revolucija mogla da krene iznutra", navodi britanski "Telegraf".

Jedan od direktora PTPA sindikata Ahmad Nasar pričao je o problemima sa kojima se igrači suočavaju, posebno o zaradu i novcu koji igrači ne vide.

Informer

- Tenis je drugi najgledaniji sport po našim podacima, odmah iza fudbala i uprkos tome je tek deveti kada se gleda zarada. Četiri grend slema godišnje igračima donose između 14 i 16 odsto ukupne zarade, dok recimo košarkaši u Americi dobijaju oko 50 odsto povratka novca na isti način - rekao je Nasar za britanski "Telegraf".

Istakao je da se angažovanje advokata u ovom procesu neće fokusirati samo na ATP i WTA već i na ITIA agenciju za teniski integritet koja se bavila i kontroverznim slučajom dopinga Janika Sinera.

- Reforme u tenisu su potrebne, jer igrači imaju najviše da izgube. Neki ne osećaju hitnost, ali svaki put kada sportista izađe na teren njegova karijera može da se završi. Čak i ako se to ne dogodi, njihove karijere traju veoma kratko - stakao je Nasar.

Mnogi igrači se bune i sve češće javno pričaju o svim tim problemima. Pre nekoliko dana se oglasio Stefanos Cicipas. 

"Potrebe za promenama su sada hitnije nego ikad. ATP i WTA kalendari su takvi da nemamo odmor. Sa liderima kakav je Novak Đoković priče oko promene kalendara koje bi više odgovarale igračima dobijaju sve više pažnje", napisao je Cicipas na društvenim mreama ali je verovatno pod pritiskom izbrisao objavu.

Informer

Alkaraz je pričao o velikom broju turnira tokom sezone.

- U narednih nekoliko godina ćemo imati još više obaveznih turnira. Ubiće nas na neki način. Voleo bih da imam više slobodnog vremena - rekao je Karlos be dlake na jeziku.

Informer

I Aleksandar Zverev je napao ATP, optužio je da samo na novac misle.

-  ATP interesuje samo novac. Šta mi da uradimo? Da organizujemo bojkot? I šta posle! Bojkot nam nije dozvoljen, ako ne igramo turnire, kazne nas. Sa druge strane, ako želite da budete broj jedan, da osvajate gren slemove, morate da igrate - kazao je Zverev pre nekoliko dana tokom takmičenja na Lejver kupu.