10.10.2024.

06:07

Foto: EPAIMAGES

Sport

Veleobrt! Novak rastužio hejtere, uhvatio poslednji voz...

Odradio je do sada Novak Đoković u Šangaju posao sa čistom desetkom, tri meča bez izgubljenog seat, ali treba biti iskren i priznati da nije baš imao dostojnog rivala. Nole jurio 100. trofej u karijeri, koji bi mu verovatno obezbedio vizu za Završni masters u Torinu. Malo je bilo onih koji su verovali da će da se domogne Torina, posebno jer Nole nije bio motivisan nakon Olimpijskih igara, ali je usledio neverovatan preokret.

U ovom momentu posle plasmana u četvrtfinale Šangaja ima 3.660 bodova u ATP trci i nadmašio je Aleksa De Minora (3.310), pa Andreja Rubljova na sedmom mestu (3,580). Potencijalno bi mogao Novak da stigne čak do 4.260 ukoliko osvoji titulu. Time bi preskočio posle Rusa i Kaspera Ruda (3.805). U slučaju da Tejlor Fric podbaci mogao bi praktično i njega da prestigne u toj ATP trci i onda gotovo izvesno obezbedi plasman u Torino. 

Informer

Ali, da bi otišao u Torino, potrebno je da do tog završnog turnira ostane među osam najboljih. Konkurencija Novaku su, pored De Minora, još Grigo Dimitrov (2.845 bodova), Tomi Pol (2.835), Stefanos Cicipas (2.775)... 

Informer

Važno je da Đoković podiže nivo igre iz meča u meč. Sam je prinao da je bio prezadovoljan igrao protiv Rusa Romana Safijulina. Svestan je i Nole da nije na nivou koji od njega svi očekuju, da je zarđao, nije igrao od Ju-Es opena, a i ove sezone nije odigrao mnogo mečeva, pa mu znači svaki minut koji provede na terenu. Pobede mu svakako ulivaju samopouzdanje, a videćemo kako će izgledati protiv ozbiljnijih rivala.

Đokovića u četvrtfinalu sačeka 19-godišnji Jakub Menšik koji je u tri seta pobedio Grigora Dimitrova, 6:3, 3.6, 6:4.

Informer

- Imali smo u prošlosti nekoliko puta po nedelju dana treninga u Beogradu, dolazio je da igra na Srbija openu, na šljaci. Pratio sam njegov razvoj, stavljao mu se na raspolaganje kako bih mu pomogao savetima, kako njemu, tako i njegovim roditeljima, oni su sjajni ljudi. Uzbuđen sam što mu ide tako dobro. Oduvek sam verovao da ima potencijala da bude jedan od vrhunskih svetskih igrača. On radi na tome u ovom trenutku. Visok je, ima jak servis, ali uopšte dobru igru. Jako dobro se brani i kreće za nekog njegove visine. Njegov fizio ovde, Saša, radio je takođe sa mnom u mom teniskom centru, tako da imamo dosta povezanosti - zaključio je Đoković.

Projektovani rival u polufinalu je Tejlor Fric, svakako rival koji bi mogao da pokaže pravu sliku njegovih trenutnih mogućnosti. Što se tiče samog finala, u igri je mnogo imena, Janik Siner, Karlos Alkaraz, Danil Medvedev...