13.10.2024.

07:00

Foto: Reuters

Sport

Neka bude 100. kruna u Šangaju! Ajmo Nole, pokaži ko je i dalje tata na terenu!

Nije ova sezona bila onakva na kakvu su navikli Noletovi fanovi, s obzirom da od početka 2024. godine nije osvojio nijedan ATP trofej. Ipak, ostvario je naš as svoj dečački san kada je na Olimpijskim igrama u Parizu uzeo zlatnu medalju, a sada ima priliku da se, po ko zna koji put, upiše u istoriju po još jednom parametru.

Đoković je uspeo da se plasira u finale mastersa u Šangaju i danas će imati šansu da osvoji jubilarnu 100. titulu u karijeri. Na ovom turniru, Novak je slavio svaki put kada je učestvovao - četiri puta, a posle pet godina pauze, sada je odlučio da ponovo igra u Kini.

Međutim, na putu do pobedničkog postolja čeka ga i više nego težak zadatak, jer će s druge strane mreže biti aktuelni svetski broj jedan. Siner je u jako dobroj formi, a očigledno ga nije omeo ni skandal oko dopinga, pošto je otkriveno da je dva puta pao na testu u martu, zbog čega je Svetska antidoping agencija (WADA) zatražila da bude suspendovan.

To kao da je dodatno motivisalo Italijana, pa je u Šangaju pružao izuzetne partije. Da budemo potpuno iskreni, imao je i nešto teži raspored od Noleta, ali je uspeo da preskoči "mine" poput Bena Šeltona, Danila Medvedeva i Tomaša Mahača.

Informer

Novak Đoković igra danas za svoj peti trofej u Šangaju

- Ovakve bitke, pogotovo pred kraj turnira i u ovoj fazi moje karijere, su jako naporne. Imao sam razne probleme, moram da ih prebrodim. Siner je favorit, ali ja volim da igram u Kini i nadam se najboljem - rekao je Novak.

Janik je ove sezone već osvojio Australijan open i Ju-Es open, a slavio je i na mastersima u Majamiju i Sinsinatiju, kao i na turnirima u Roterdamu i Haleu. Pritom, ima negativan međusobni skor protiv našeg asa, koji trenutno vodi sa 4:3, ali je Siner bio bolji na poslednja dva okršaja (u polufinalu Australijan opena i Dejvis kupa).

Informer

Janik Siner juri sedmi pehar ove sezone

Nema sumnje da će Srbin biti itekako motivisan i željan revanša, pogotovo zbog jubileja koji juri. Ukoliko danas uspe da podigne pehar, stao bi uz rame Rodžeru Federeru i Džimiju Konorsu, jedinim igračima u istoriji belog sporta koji imaju trocifren broj trofeja. Apsolutni rekorder je Amerikanac, koji je igrao čak do 46. godine i za to vreme uzeo 109, titula, dok je Švajcarac stao na brojci 103.

U dosadašnjem delu turnira, trenutno četvrti reket sveta odradio je odličan posao, igrao sigurno i samouvereno, pa je rutinski dobijao Mikelsena, Kobolija, Safijulina, Menšika i na kraju Frica. Ipak, ono što je najviše zabrinulo njegove fanove jeste kada se u jučerašnjem polufinalu u jednom momentu požalio na povredu kolena i kuka, zbog čega je zatražio i medicinski tajm-aut.

Informer

Nole je imao problema sa povredom u polufinalu

- Janik je u formi poslednjih 12 meseci, najbolji je igrač na svetu, neverovatne partije pruža. On zna moju igru, ja znam njegovu. Nismo se sreli otkako smo igrali u Australiji početkom godine. Biće potrebno da budem na najvišem nivou da bih ga pobedio - poručio je Đoković.

Podsetimo, Nole bi eventualnim slavljem na tlu Kine napravio veliki korak ka plasmanu na Završni turnir u Torinu (10. do 17. novembra), jer ga posle Šangaja čeka još samo masters u Parizu (28. oktobar - 3. novembar).