18.10.2024.

16:59

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sport

Srce mi se cepa kada deca pate! Đoković emotivan kao nikada do sada!

Nole trenutno boravi u Rijadu, gde ga očekuje borba za treće mesto na egzibicionom turniru "Slem šest kraljeva". Rival će mu biti Rafael Nadal, a meč će biti odigran u subotu od 16 časova i 30 minuta.

U međuvremenu, Nole je dao opširan intervju za argentinski "La nasion", a, između ostalog, emotivno je govorio o tome na šta je posebno osetljiv:

- Šta me čini krhkim? Više nego što iko može zamisliti. Deca. Moja deca, ali i druga deca. Uvek sam bio uzbuđen zbog dece, ali kada sam postao otac... Kada vidim decu kako pate, srce mi se slama, kao da sam pao u depresiju. Zato što su najčistija bića na planeti i zaslužuju najbolje, zaslužuju budućnost. A kad vidim ove ratove i sve što se dešava - rekao je Nole, pa nastavio:

- Ja sam proživeo rat, moj grad je bombardovan danonoćno dva i po meseca. Video sam mrtve ljude. A sada kada vidim ratove u drugim delovima sveta, ne razumem. Mislim da znam zašto se to dešava, nažalost, politička pitanja i sve to, ali me rastužuje, jer ako ne ostavimo bolji svet deci sledeće generacije, to znači da nismo uradili stvari pravo.

Informer

 

Onda je otkrio šta je svrha njegove fondacije:

- Dakle, jedan od najvažnijih razloga zašto radimo sa decom u našoj fondaciji je taj što želimo da stvorimo bolje društvo, da imamo bolje obrazovanje. A globalna nepravda čini da se osećam veoma ranjivo, posebno prema deci ili prirodi. Veliki sam ljubitelj prirode i životinja. Videći da me patnja uništava.

U istom stilu je nastavio:

- Ima i nešto što nije vezano za to, ali u jednom trenutku da, i to me čini tužnim, a to je svakodnevna patnja ljudi zbog zdravstvenih problema. A kada imaju taj osećaj da nema nade, nemam rešenje za taj strah. Kada sam bio dete, u mojoj porodici su bile teške bolesti i na to sam veoma osetljiv. Zamišljam zdraviji svet mentalno i fizički, povezan sa prirodom i poštujem je. Ima gradova u kojima nastavljaju da grade zgrade i zaboravljaju na ekologiju, važnost svakog drveta. Svako drvo nas obezbeđuje kiseonikom, daje nam život, energiju, hranu za našu dušu, sunce. Ali mi se zadubimo u naše telefone.

Đoković je onda izneo utiske sa jednog putovanja u Argentini:

- Znam da je Argentina jedna od najlepših zemalja na planeti. Bio sam u Perito Morenu pre deset godina. To je jedan od najlepših prirodnih spektakla koje sam ikada video. Moć prirode je neverovatna. I naleteo sam na mnoge Argentince – ne nužno iz sveta tenisa, naleteo sam na njih na ulici – i video sam ih sa rančevima, kako planinare, uvek istražuju. Mislim da je to zato što vi imate kulturu boravka na otvorenom. Imate blagu klimu, što naravno pomaže. Napolju je važno, jer smo veoma zatvoreni.

Informer

 

Novinara je zanimalo da li su njegove deca, Stefan i Tara, svesni onoga što je njihov otac učinio u svetu tenisa:

- Mislim da su svesni, ili su svesniji nego ranije, posebno moj sin. Ima skoro 10 godina. Ne igra toliko tenis, ali mu se sviđa. Takođe voli košarku, atletiku i skijanje. Skijao sam i ja i takmičio se kad sam bio klinac, jer je moj otac bio skijaš, svi u mojoj porodici su skijali. Zato smo tokom mog detinjstva mnogo dana provodili u planinama. Obožavam sneg i da obujem skijaške cipele.

Zanimljivo je da se mali Stefan jednom prilikom takmičio u skijanju i pobedio je:

- Prošle zime sam išao na skijanje sa sinom. Pobedio je na takmičenju, bilo je oko 30 klinaca i pobedio je u svojoj prvoj trci. Bio je ponosan: „Želim da ostanem u planinama, pronašao sam svoj sport“, rekao je. Važno je da me vide kao oca u pravom smislu te reči, kao oca koji je kod kuće, sa njima, koji prati rutinu, vreme odlaska u krevet, ustajanja, odvođenja u školu, razgovora... To je osoba koja želim da budem za njih, a ne otac „Novak Đoković“ spolja. I činim sve da imam takvu vezu i izgleda da ide dobro, ali ne znam... - zastao je Nole, pa dodao:

- Zamišljam da ću znati tek kada porastu, ali su svesni šta se dešava. Ove godine smo imali Olimpijske igre, osvojio sam zlato za Srbiju i to je bio najemotivniji trenutak u mojoj karijeri. A kad sam tamo video ženu i decu, još više sam se uzbudio. Bilo je to savršeno okruženje, kao u holivudskom filmu. Šta još mogu tražiti od Boga? - kazao je.