16.05.2024.

18:01

Foto: EPA Images

Sport

Igraš u Rusiji? Ne možeš u reprezentaciju! Skandalozna odluka Francuza!

Sukob bivšeg igrača Barselone i Francuske košarkaške federacije datira još iz 2022. godine kada je počela specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini. Ertel je u prvi mah potpisao dokument kojim se obavezao na to da neće igrati u Rusiji. Ipak, nekoliko meseci kasnije prekršio ga je, pošto je potpisao ugovor sa Zenitom u leto 2022. Zbog toga je dobio zabranu igranja u državnom timu i nije nastupao za "galske petlove" na Svetskom prvenstu u Manili prošle godine.

Delovalo je da bi moglo doći do pomirenja dve strane kada je predsednik Saveza Žan-Pjer Siuta najavio povratak Ertela u tim u oktobru prošle godine. Međutim, odnos je ponovo narušen pošto je iskusni plejmejker gostovao u emisiji Tonija Parkera, gde je javno poručio da nikada nije imao nameru da ispoštuje potpisani dokument.

- Moje obećanje u tom pismu bilo je lažno. Zbog toga je važno pocepati ga, ionako su svi znali da nemam nameru da ga ispoštujem - šokirao je Ertel francusku javnost ovim priznanjem.

Informer

 

Upravo taj intervju ponovo je primorao čelne ljude francuske košarke da zatvore vrata povratka u nacionalni tim za košarkaša koji je sa Francuskom osvojio brojna odličja. Etrel je sa "galskim petlovima" osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine, kao i srebro u Nemačkoj devet godina kasnije. Ima i bronzu sa Svetskog prvenstva 2014, kao i srebro sa Olimpijskih igara u Tokiju.