14.07.2024.

10:34

Foto: profimedia

Sport

Pakao! Trebalo je da nosi zastavu na Olimpijskim igrama, a završio u zatvoru

Hadid, inače vojnik, takmičio bi se u Parizu na 100 metara, trebalo je čak da nosi zastavu Libana tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 26. jula, tvrdi AFT. Međutim, njega je vojska Libana pre nekoliko dana zatvorila kada se vratio u Liban i moraće da služi desetodnevnu zatvorsku kaznu zbog dezertiranja iz libanskih oružanih snaga bez dozvole.

Predsednik Libanske atletske federacije, Roland Sadeh, insistirao je na puštanju Hadida, jer su mu rezultati omogućili da se kvalifikuje na Olimpijske igre nakon što je postigao rezultat od 10,27 sekundi na 100 metara. 

- Nadali smo se da će Hadid biti amnestiran od čelnika vojske, pogotovo jer predstavlja naciju na najvažnijem sportskom takmičenju, a to su Olimpijske igre. Nadali smo se da će mu biti dopušteno da trenira - rekao je Sadeh i dodao da Atletski savez neće imenovati nikoga da ga zameni.

Atletičar je napustio Liban krajem 2023. kako bi živio u Francuskoj sa porodicom i učestvovao na takmičenjima tokom 2024. godine. Društveno-ekonomska kriza  koju Liban doživljava od 2019. dovela je do naglog pada plata i porasta dezertiranja u vojsci i policiji, a ako libanska vojska zabrani vojnicima drugi posao, suočeni s krizom, vojnici nemaju drugog izbora kako bi preživeli.