16.07.2024.

08:11

Foto: AP/Photo

Sport

Katastrofa! Novak dobio najgore vesti pred Olimpijske igre

Naš teniser je drugi na ATP listi, ali će ga Međunarodni olimpijski komitet na predstojećim Olimpijskim igrama postaviti za trećeg nosioca! Razlog za ovakvu odluku je to što se mesta na olimpijskom turniru dele po ATP listi od 10. juna ove godine, kada je Novak sa 8.360 bodova bio treći, sa 220 bodova manje od Karlosa Alkaraza.

Janik Siner će biti prvi nosilac, drugi će biti Španac, šampion Vimbldona, što znači da će neko od njih biti u Novakovoj polovini žreba pa će igrati pre eventualnog finala. Četvrti nosilac biće Aleksandar Zverev, peti Danil Medvedev, šesti Kasper Rud, sedmi Hubert Hurkač, pa sledi Aleks De Minor, Rafael Nadal će biti deveti nosilac iako je tek 257. na ATP listi! Razlog je što ima zaštićeni rang zbog povrede koju je imao i zbog koje je propustio skoro celu prošlu sezonu. 

- Olimpijske igre i US Open su glavni cilljevi i nadam se da ću biti spreman za te izazove. Finale Vimbldona je bio veliki bust, ali sam danas video protiv najboljeg igrača na svetu uz Janika Sinera da nisam na tom nivou. Na Olimpijskim igrama moram da igram i osećam se mnogo bolje nego danas. Pokušaću da se spremi za sve što me očekuju i da budem bolji. Nadam se Olimpijskim igrama i prilici da osvojim medalju za svoju zemlju na terenu gde sam se nedavno povredio. Ne znam kako ću se mentalno osećati, ali se nadam da ću naći pravi tenis i da se borim za finale - rekao je Đoković posle izgubljenog finala Vimbldona.

Novaku su Olimpijske igre rak-rana. Osvojio je 24 grend slema, ali ne i zlatnu olimpijsku medalju, ima bronzu, koju je osvojio u Pekingu 2008. Do četvrtog mesta je stigao u Londonu 2012, pa eliminasan u prvom kolu u Riju 2016, dok je četvrti bio i u Tokiju 2021, tada je u meču za bronzu poražen od Španca Pabla Karenja Buste sa 6:4, 6:7, 6:3.

Olimpijski turnir u Parizu počinje 27. jula, igraće se na šljaci, na terenu "Filip Šatrije". Onom terenu na kojem se Novak Đoković povredio 4. juna, pa je morao na operaciju meniskusa desnog kolena, a tranzicija sa trave na šljaku neće biti laka našem teniseru. Olimpijske igre ove godine, dolaze u najtežem mogućem trenutku za Noleta. Nema mnogo vremena za odmor nakon izgubljenog finala Vimbldona od Karlosa Alkaraza, a moraće vrlo brzo da se sa trave prebaci na šljaku, što nikad nije lako, posebno jer je fizički najzahtevnija podloga.