21.07.2024.

20:13

Foto: EPAIMAGES

Sport

Posao Srbije mogao bi da bude znatno teži! Južni Sudan čeka pakleno NBA pojačanje pred OI!

Debitovala je košarkaška reprezentacija Južnog Sudana na velikim takmičenjima prošle godine na Mundobasketu. Ostavili su Afrikanci sjajan utisak na planetarnoj smotri i prvi sa svog kontinenta izborili mesto na Olimpijskim igrama. Da u Francusku stižu našpanovani videlo se sinoć u Londonu budući da je Amerika uspela da ih savlada poenima u poslednjoj sekundi meča. 

Evidentno je da Južni Sudan na Olimpijske igre stiže silno motivisan, a četa Rojala Iveja mogla bi, neposredno pred turnir u Lilu, da dobije veliko pojačanje sa NBA iskustvom. Naime, nekadašnji reprezentativac Australije - Ton Mejker, rođen je u Južnom Sudanu, već neko vreme čeka dozvolu FIBA da promeni reprezentaciju, a odluka o tome biće doneta sutra. 

Prema pravilniku FIBA Mejkeru neće predstavljati problem što je već nastupao za reprezentaciju Australije ukoliko je promena nacionalnog tima u interesu razvoja košarke u novoj zemlji. Istina, nekadašnji NBA as nije nastupao u dresu "kengura" na velikim takmičenjima, ali je upisao 11 utakmica u kvalifikacijama i Azijskom kupu. 

Informer

 

Inače, Ton Mejker je biran kao deseti pik na NBA draftu 2016. godine od strane Milvokija. Tri sezone je budući reprezentativac Južnog Sudana proveo u Baksima pre nego što je trejdovan u Detroit, potom i u Klivlend. U najjačoj ligi na svetu sakupio je 263 utakmice, a trenutno nastupa za Al Rijadi iz Bejruta. 

Dozvola FIBA značila bi da će Mejker gotovo sigurno nastupati za Južni Sudan na Olimpijskim igrama, a rival Afrikancima će u grupnoj fazi biti reprezentacija Srbije.