22.07.2024.

12:34

Foto: Tanjug/AP

Sport

Buuum, Novak može na Rafu u prvom kolu! Čeka nas ludilo, evo kad je žreb za OI

Mečevi će se igrati na Rolan Garosu, pa je podloga šljaka. Igraće se na stadionima "Filip Šatrije" i "Suzan Lenglen", imaju krov, pa teniseri ne moraju da brinu da bi eventualno kiša mogla da im pokvari planove.

Teniseri će se takmičiti u pet konkurencija: ženski i muški singl, ženski i muški dubl, kao i miks dubl. Ukupno će učestvovati 184 teniserke i tenisera iz 41 zemlje. U singlovima će se u žrebu naći 64 učesnika, pa je šest pobeda potrebno za zlatnu medalju, dok je u dublovima 32 para, za zlato je potrebno pet pobeda, a u miksu je 16 timova. Što se singla tiče, igra se na dva dobijena seta, a taj brejk odlučujućeg seta takođe se igra do sedam osvojenih poena. U dublu i miksu, umesto trećeg seta igra se tzv. super taj brejk, do deset osvojenih poena.

Informer

Novak i Dušan, koji će debitovati na najvećoj sportskoj smotri, rivale će saznati u četvrtak, pošto je žreb od 11.00 časova. Drugi teniser sveta biće i drugi nosilac na žrebu za Olimpijske igre. Prvi nosilac je Italijan Janik Siner, što znači da nema šanse da se sretnu pre finala, ali bi Đoković potencijalno mogao da se sastane sa Rafaelom Nadalom već u prvom kolu. Takođe, u borbi za polufinale potencijalni rivali su mu Karlos Alkaraz i Aleksandar Zverev, koji ga je na prethodnim igrama u Tokiju pobedio baš u ovoj rundi.

Dnevni mečevi počinju od 12 časova, dok je večernji program od 19. Nije na odmet podsetiti da su 2. avgusta na programu mečevi za bronzu u muškom dublu i ženskom singlu, kao i finale i meč za treće mesto u miksu. Meč za bronzu u muškom singlu, kao i finala u muškom dublu i ženskom singlu je 3. avgusta, dok se 4. avgusta igraju finale muškog singla, kao i finale i meč za treće mesto u ženskom dublu.

Informer

Zlatnu medalju na prethodnim Olimpijskim igrama osvojio je Aleksandar Zverev, dok Novak Đoković juri prvo zlato na najvećoj svetskoj sportskoj smotri. Naš teniser nikada nije krio da mu je zlato životni san. Nole je osvojio bronzu u Pekingu 2008, zauzeo je četvrto mesto u Londonu 2012, pa je usledila eliminacija u prvom kolu u Riju 2016. i četvrto mesto u Tokiju 2021. godine.

Osvajanje olimpijske medalje za zemlju je nešto veoma, veoma posebno. Jedinstveno! Imao sam to zadovoljstvo u Pekingu. Osvojio sam bronzanu medalju i nadam se da mogu da napravim korak dalje, najmanje. Olimpijske igre su najstariji, najveći svetski događaj u istoriji sporta i predstavljanje svoje zemlje na tako neverovatnom događaju je najveća čast - rekao je Nole nedavno.

Podsećamo, Novak u Tokiju nije uspeo da se plasira u finale pošto je u polufinalu izgubio od Nemca Aleksandra Zvereva 1:6, 6:3, 6:1.  Nole je protiv Nemca dobio prvi set ubedljivo, u drugom napravio brejk i poveo sa 3:2, a onda samo stao. Zverev je već u narednom gemu vratio brejk,  vezao još tri gema i izjednačio na 1:1 u setovima. Pad u igri Đokovića, Zverev je maksimalno iskoristio i sa dva brejka stigao je do velikih 4:0 u odlučujućem setu, domogao se velikog finala, a potom i titule.

Informer

Posle velike drame, naš teniser je u Tokiju izgubio od Pabla Karenja Buste meč za treće mesto u singl konkurenciji. Potpuno iscrpljen je bio nakon duela. Sa Špancem je vodio borbu dva sata i 49 minuta, nakon što je dan ranije dva sata i pet minuta bio na terenu protiv Zvereva, a potom još sat i 46 minuta u polufinalu mešovitog dubla. Trebalo je sa Ninom da igra u miks dublu protiv australijskog tandema Džon Pirs/Ešli Barti, ali Novak nije imao snage posle šest sati i 40 minuta takmičarskog tenisa za 24 sata. Nije ni izašao na teren.