22.07.2024.

23:55

Foto: profimedia

Sport

Gotovo! Evo kako izgleda atletska staza spremna za start OI u Parizu, ovo niko nije očekivao! (VIDEO/FOTO)

Umesto klasične boje cigle koja je postala sinonim za olimpijsko takmičenje, ove sezone će atletičari imati priliku da trče na pastelno ljubičastoj stazi, koja nije zabeležena u istoriji "kraljice sportova" na OI. Najnovija podloga će činiti staze na 46 od ukupno 48 atletskih događaja, budući da se maratoni odvijaju na ulicama između Pariza i Versaja.

Početkom ove godine organizatori takmičenja u francuskoj prestonici odlučili su da uvedu neke novine, ali nisu želeli da previše  otkrivaju o čemu se radi.

Radovi su krenuli na proleće i bilo je zamišljeno da se projekat završi do maja meseca. Ipak, rok je malo "probijen", ali se tajming na kraju savršeno uklopio, s obzirom da je završeno tik pre starta Olimpijskih igra, koje startuju 26. jula.

Kao što ćete videti na snimku ispod, postoje dve ljubičaste boje, jedna za takmičarska područja (staza, skokovi, bacališta), a druga tamnija za takozvana tehnička područja. 

Sportski menadžer za atletičke discipline u Parizu, Alen Blondel, objasnio je razloge zbog čega su se organizatori odlučili na ovaj neočekivan korak. 

- Pariska ljubičasta boja koristiće se samo za ove Igre. Želja nam je bila da imamo originalnu boju, a ova nam omogućava maksimalne kontraste pri snimanju televizijskih slika, kako bismo istakli sportiste. Veliki deo posla je bio da osmislimo stazu koja bi bila drugačija od onoga što smo do sada videli. Želeli smo nešto izvan okvira, što će da zainteresuje ljude, i da im bude zanimljivije da u ovom formatu posmatraju najveće sportsko takmičenje - izjavvio je Blondel. 

Više od 1.000 rolni prožetih trodimenzionalnim gumenim granulama iskorišćeno je za stazu, a potrošeno je skoro 2.800 ogromnih tubica lepka.

Staza je površine 21.000 m2, a uključuje i stadion za zagrevanje i trening. Blondel je naglasio i da će je smatrati uspešnom, ukoliko se ove godine na njoj osvoji veliki broj medalja

- Očekujte da će pasti još rekorda na Stad de Fransu. Mislim da će ovo biti vrlo, vrlo dobra sezona. Ako na semaforu vidimo sportiste sa dobrim individualnim rekordima, to znači da smo obavili dobar posao - podvukao je Alen.