24.07.2024.

07:32

Foto: Starsportphoto

Sport

Pešić upozorava pred Pariz: 10 kandidata za medalju! Marina: Sve brzo zaboravljamo (VIDEO)

Čarter let za košarkašice i košarkaše zakazan je za 09.00 časova sa aerodroma "Nikola Tesla"

Košarkaši svoje takmičenje započinju u nedelju protiv SAD, i u grupi su još sa Portorikom i Južnim Sudanom. Košarkašice 28. jula  igraju  protiv Portorika, a rivali su još Kina i Španija.

Selektor Svetislav Pešić je priznao da su pred njim bile najizazovnije pripreme.

- Ciljevi su uvek najveći, sportskih rezultata, priprema, dug je put iza nas. Velika je rezlika u pripremama za SP i Olimpijske igre. Za dodatne napore su potrebni odmori. Većina naših igrača, jer su noseći u svojim klubovima, su imali teške sezone, dočazi do fizičkog opterećenja. Pripreme za OI za mene kako trenera su bile najizazovnije, evo sad kažem i igračima. Teško je isplanirati treninge da bi se ekipa spremila, većina nije došla odmorna i spremna. Ali OI su izazov za sve sa dodatnom motivacijom smo pokušali svi zajedno da se pripremimo - rekao je Pešić.

Selektor je istakao da nisu bitne samo pobed ena Olimpijskim igrama, nego i rezultat, zbog plasmana u narednu rundu.

- Većina nije do kraja upoznata. Koš razlika je vrlo važna iz razloga što je takav sistem prvi put da ne idu svi trećeplasirani, nego dva dalje u četvrtfinale, a drugoplasirani dobija bolju poziciju u četvrtfinalu, ako ima bolju koš razliku u odnosu na ostale ekipe. Sistem je malo za nas komplikovan. Ja sam tu bio 1984. godine, ovo je najveća konkurencija od sada, 10 kandidata, a možda i 11. To su kandidati za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji Igara. To će biti borba do krajnjih granica, svaki meč je važan ne samo zbog pobede, nego i rezultata - poručio je selektor.

Pred polazak u Pariz održala je konferenciju za medije i selektorka Marina Maljković. 

- Ispraćate na OI najuspešniju košarkašku ekipu u poslednjih 20 godina. Mi sve brzo zaboravljamo. Ova ekipa uzela je dva evropska zlata, bronzu u Riju, ovo je jedina ekipa košarkaška koja je uspela da uzme te medalje. Ovo su naše treće Igre, što znači da su ove nove devojke dokazale da vrede, jer su 12 najboljih na svetu, to nije lako u bilo čemu. Prošla generacija se stvarala dugo, po mojim procenama desetak godina, sve do zlata u Budimpešti. Za nas je Pariz važna stanica gde gradimo temelje za Los Anđeles i dalje.

Podsetila je Marina da ekipu čine debitantkinje, ali iskusne igračice. 

- Razlika je što se naša generacija  takmičila u Srbiji, a ja ove devojčice kupim po svetu. Ova grupa je sastavljena od šest, sedam neiskusnih devojčica, koje nemaju reper za evroligaško takmičenje i grupe devojaka kojima je Pariz poslednja stanica pred završetak karijere. Sve to znači samo jedno, da ćemo ići na pobedu bez razmišljanja i da ćemo požrtvovano, kao što ste navikli od ove reprezentacije, ulaziti u meč sa svakim protivnikom - poručila je Marina.

UŽIVO

Pešić je objasnio koliko će na OI svaki postignut koš biti važan.

- Koš razlika je vrlo važna, jer je takav sistem, da ne idu svi sa trećem mesta, samo dva. Drugoplasirani dobija bolju poziciju u četvrtfinalu ako ima bolju koš razliku. Sistem je i za nas kompikovan. Ovo je najveća konkurencija od sada, 10 kandidata, a možda i 11. To su kandidati za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji OI. To će biti borba do krajnjih granica, svaki meč je važan ne samo zbog pobede, nego i rezultata - jasan je bio selektor Pešić.

-  OI se ne igraju svake godine. Bogdan je rekao, na prošle se nismo kvalifikovali. Ovo je sigurno jedna dodatna motivacija za svakog od nas.  Svi znaju da kontrolišu svoje emocije, imaju svoju rutinu pripreme. Važno je na svakom takmičenju pripremati se za sledeću utakmicu. Postavljati, praviti drugi korak pre prvog koji nisi radio i teoretski je nemoguće, fokus je da prvo stignemo u Lil, da vidimo kako ćemo se smestiti. Da iskoristimo prvih par dana, a sve ostalo, rutina, priprema… Mislim da ovako sada izgledamo dosta smireno. Nadamo se da će to biti dobro. Samo kad bi imalo ovde malo više vode - nasmejao se Pešić.

- Da pozovemo Boru Đorđevića da ponese još malo.

Milutinov poručuje da lakog rivala nema.

- Grupa nam je teška. Južni Sudan je umalo pobedio Ameriju, Portoriko je bio sjajan u kvalifikacijama. Za Ameriku ne moramo posebno da pričamo. Nema lakog protivnika. Moramo biti fokusirani na svakoj utakmici da bi došli do cilja koji imamo.

Bogdanović je pričao i o sistemu takmičenja.

- Promenjen je sistem takmičenja. Sada ulazi u igru i koš razlika. To nama ne menja pristup i način pripreme, niti način igranja. Naša najvažnija utamica je sledeća - jasan je kapiten.

Bogdanove prve igre bile su Rio 2016.

- Nosim lepa sećanja i iskustva. Dosta igrača, samo smo Jokić i ja bili u Riju, uzbuđeni smo i spremni. 

Pred medijima su Bogdan Bogdanović, selektor Pešić i Nikola Milutinov.

Selektor Pešić:

- Ciljevi su uvek najveći, sportskih rezultata, priprema, dug je put iza nas. Velika je rezlika u pripremama za SP i Olimpijske igre. Za dodatne napore su potrebni odmori. Većina naših igrača, jer su noseći u svojim klubovima, su imali teške sezone, dočazi do fizičkog opterećenja. Pripreme za OI za mene kako trenera su bile najizazovnije, evo sad kažem i igračima. Teško je isplanirati treninge da bi se ekipa spremila, većina nije došla odmorna i spremna. Ali OI su izazov za sve sa dodatnom motivacijom smo pokušali svi zajedno da se pripremimo.  

Košarkaši su stigli na aerodrom bez Jokića i Milutinova, pošto oni dolaze iz Sombora i  Novog Sada automobilom, a ne sa ostatkom ekipe autobusom.

Drugačiji sistem takmičenja, nemaš prava na grešku, poručuje Marina.

- U Riju je bilo drugačije, ko god je u našoj situaciji, izgubili smo prve tri utakmice, pa smo dobili Senegal i Kinu. Ovo je dosta surovije, nemaš prava na grešku. Pričali smo nakon te bronze, kad smo se skupili i bili uza zid, onda smo pobedile. One su tada na to imale pravo, to je važno, sad  toga nema. Svi su nas tada otpisali, nisu hteli da nam se jave.  Bio ih je blam, ko su ove, posle je bio šok što smo pobedili neke velike mečeve - poručila je Marina Maljković.

Informer

Selektorka je potom pričala o rivalima na OI.

- Portoriko je veoma borbena ekipa. Veoma važna utakmica za nas, dobro ih poznajemo. Nisu se toliko menjali što je njihova prednost.  Najbolja igračica je dominantna u igri jedan na jedan u Evroligi. Što se tiče Kine, sećate se toga dosta, evropska klupska košarka je u velikom padu. Predviđam lošu situaciju. Kina sada umesto jednog igrača otvara šansu za dve ili tri. Amerikanke će otići u Kinu i najbolje američke igračice će možda otvoriti svoju ligu od januara. Evroliga, Evrokup će doživeti veliki pad. Španija ima smenu generacija, ali ni blizu nama. Imaju svu dominaciju, pre svega jakim domaćim ligama. Ono što smo uspeli u Valensiji malo da ih poremetimo, bila je slatka pobeda. Nadam se da će ovde devojke uspeti to da urade ponovo.

Saša Čađo kaže da je nekada potrebno malo sreće.

- Mi ćemo se kao i svake godine potruditi da predstavimo našu zemlju u najboljem svetlu. Ponosna sam na svaku devojku koja je bila tu. Treba imati nekada sreće, a ona se zaslužuje. Krenuli smo lepim putem. Hvala vam što ste uz nas.

Kapiten Tina Krajišnik se potom obratila novinarima

- Sa ponosm branimo boje naše zemlje. O uzbuđenju je suvišno govoriti. Treba smiriti devojke koje idu na ovo veliko takmičenje. Daćemo sve od sebe, borićemo se časno do kraja. Osećamo podršku ovih dana i osećaćemo je tamo kada budemo igrali.

Prvo će nam se obratiti Marina Maljković.

- Ispraćate na OI najuspešniju košarkašku selekciju u poslednjih 20 godina. Brzo zaboravljamo, ova ekipa uzela je dva evropska zlata, bronzu u Riju, ovo je jedina ekipa košarkaška koja je uspela da uzme te medalje.  Ovo su naše treće OI, što znači da su ove nove devojke dokazale da vrede, jer su 12 najboljih na svetu, to nije lako u bilo čemu. Prošla generacija se stvarala dugo, po mojim procenama desetak godina, sve do zlata u Budimpešti. Za nas je Pariz važna stanica gde gradimo temelje za Los Anđeles i dalje. Razlika je što je naša generacija 30 godina se takmičila u Srbiji, a ja ove devojčice kupim po svetu. Ova grupa je sastavljena od šest, sedam neiskusnih devojčica, koje nemaju reper za evroligaško takmičenje i grupe devojaka kojima je Pariz poslednja stanica pred završetak karijere. Sve to znači samo jedno, da ćemo ići na pobedu bez razmišljanja i da ćemo požrtvovano, kao što ste navikli od ove reprezentacije, ulaziti u meč sa svakim protivnikom - poručila je Marina.

07.30 - Pratite uz Informer obraćanje Marine Maljković i Svetislava Pešića.