24.07.2024.

10:20

Foto: EPA

Sport

Pogledajte maskotu ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu! (FOTO)

Olimpijski Frig ima simboličku vrednost baziranu na istorijskom značaju frigijskih kapa. One su postale simbol slobode tokom Francuske revolucije (1789-1799) i služile su kao metafora za slobodu kroz istoriju ove republike. 

Maskota je figura u obliku plave, bele i crvene kape sa zlatnim logom "Pariz 2024" na grudima, po ugledu na zastavu Francuske. Dizajn za Paraolimpijske igre (28. avgust - 8. septembar) je identičan, osim što ima protetsku nogu.

Informer

Olimpijski Frig

Moto maskote, "Sami idemo brže, ali zajedno idemo dalje", naglašava značaj timskog i kolektivnog duha, što je suštinski element Olimpijskih igara.

Figura "Mariane", koja je jedna od statua sa pomenutom firigijskom kapom, može se primetiti u vladinim zgradama i javnim prostorma. Takođe je utkana i na francuske novčiće i marke.

Informer

Olimpijski Frig

Naziv "frigijski" potiče od drevne zemlje Frigije u Anadoliji, odakle se kaže da je kapa nastala. Uglavnom su je nosili ljudi u "Maloj Aziji", kao i u regionima na istoku. 

Informer

EPA

Olimpijski Frig

Kapica je bila od filcane vune, šila se tačno po obliku glave, sa šiljatom "krunicom" koja se uvija napred. Ona je po izgledu slična pileusu, kapici koju su nosili emancipovani rimski robovi.

Informer

Oolimpisjki Frig

Ukoliko ove godine idete na najveću sportsku kontinentalnu smotru, sigurno će te primetiti Olimpijskog Friga.

Velika maskota prisustvovaće skoro svim takmičenjima, a igračke će moći da se kupe kao suveniri u svim maloprodajnim objektima.