26.07.2024.

18:50

Foto: reuters

Sport

Navijači u šoku! Selektor optužen za seksualno zlostavljanje ipak učestvuje na Olimpijskim igrama!

Fudbalski stručnjak je prethodnih godina bio na radaru Međunarodne fudbalske federacije, jer je u više navrata optužen za seksualno zlostavljanje devojaka koje igraju u nacionalnom timu Zambije. 

FIFA i dalje istražuje slučaj sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva na Novom Zelandu, kada je ovaj 64-godišnjak namerno dodirnuo grudi jedne fudbalerke. Takve i slične situacije su se uporno ponavljale, pa je protiv Zambijca pokrenuta istraga.

Međunarodni olimpijski komitet je tada saopštio da će pomno pratiti ishod ovog slučaja, zbog Igara u Parizu. Iako su svi očekivali da se Zambijac neće pojaviti na najvećoj sportskoj smotri, to ipak nije bio slučaj.

Brusova viza za ulazak u Francusku prvobitno je bila odbijena, ali je odluka kasnije poništena uz stroge uslove za fudbalskog stratega. Njemu je zabranjen privatni kontakt sa bilo kojom fudbalerkom iz reprezentacije, uz navode da svaki sastanak "jedan na jedan" mora biti održan na otvorenom mestu.

Informer

Brus Mvape

Dok su Olimpijske igre u nadležnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta, FIFA je odgovorna za zaštitu igrača koji učestvuju na muškim i ženskim fudbalskim turnirima u francuskoj prestonici.

- Mogu potvrditi da je FIFA uspostavila program zaštite događaja za olimpijski fudbalski turnir u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, koji uključuje specifične mere zaštite za timove koji učestvuju, kao i jasan proces izveštavanja. MOK je posvećen tome da svaki sportista može da trenira i takmiči se u bezbednom sportskom okruženju, koje je fer, pravedno i bez svih oblika uznemiravanja i zlostavljanja. U Parizu su na snazi mere i inicijative za zaštitu i mentalno zdravlje svih učesnika. Kada se pojave specifične zabrinutosti, sprovode se dodatne mere zaštite u skladu sa standardnom praksom - poručio je portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta.