26.07.2024.

19:00

Foto: Reuters

Sport

Uuuuu, sada je baklja kod nje, a ona je predaje legendarnom asu! Sada trče zajedno! (VIDEO/FOTO)

Preko 10.000 sportista iz više od 200 zemalja boriće se za odličja na Igrama koje zvanično počinju u petak 26. jula i traju do nedelje 11. avgusta.

Prvi put u istoriji ceremonija otvaranja biće održana na otvorenom, uz rekordan broj od 45.000 policajaca koji će voditi računa o bezbednosti učesnika i trajaće četiri časa. 

23.14 - Ameli je predaje slavnom NBA asu Toniju Parkeru.

23:11 - Nadal, Serena, Karl Luis i Kris Evert su svi držali baklju, koju je na kraju Rafa predao legendarnoj francuskoj teniserki Ameli Morezmo.

Informer

Informer

23.01 - Olimpijska baklja je u rukama Rafaela Nadala, koji je u čamcu sa Serenom Vilijams, Karlom Luisom, Kris Evert...

22.58 - Bomba! Zinedin Zidan ide do misteriozne ličnosti i od nje preuzima olimpijsku baklju i posle nekoliko trenutaka predaje je Rafaelu Nadalu!

22. 55 - Emanuel Makron, predsednik Francuske je svečano otvorio Olimpijske igre!

22.36 - Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah obraća se prisutnima u Parizu.

Informer

 

22.31 - Ispred Ajfelovog tornja podignuta je olimpijska zastava, uz note olimpijske himne. Kiša je prvo stala, a sada ponovo pada.

22.25 - Misteriozna junakinja nosi olimpijsku zastavu ka jarbolu, gdfe će biti podignuta. Uskoro će i olimpijska himna koju će izvesti 60 horista Radio Francuske i 90 pripadnika nacionalnog orkestra.

22.16 - Jahačica na konju, koja galopira Senom ogrnuta olimpijskom zastavom, predstavlja olimpijski duh i poziva na mir i solidarnost. 

22.04 - Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara se pretvara u koncert. Gruva dens, odjekuje tehno. Tu su hitovi osamdesetih, koji su harali klubovcima tih godina, a čujemo i neke evrovizijske evergrinove.

22.01 - Evo šta su srpski olimpijci radili na brodu u trenutku defilea. Opširnije OVDE.

21.52 - Delegacija Francuske broji više od 500 takmičara i za njih je rezervisan ceo brod. Njihovom "plovidbom" završava se defile nacija na otvaranju Olimpijskih igara.

21.49 - Prava pravcata modna revija na otvaranju Olimpijskih igara.

21.34 - Ovo smo čekali! Naš ponos! Evo srpskih olimpijaca kako defiluju Senom! Maja Ognjenović i Dušan Mandić nose našu trobojku!

21.18 - Poruka za srpske olimpijce sa Kule Beograd

21.12 - Evo i Crnogoraca na brodiću plove Senom. Imaće 19 takmičara u šest sportova. Teniserka Danka Kovinić i veslač Milivoj Dukić nose zastavu Crne Gore.

21.07 -  Nastavljen je defile zemalja učesnica, sa brodova mašu i đuskaju Japanci, Kazahstanci, Kenijci, Kiribati..

21.00 - U ovom delu programa je scenski deo posvećen ženama.

20.56 - Žil Vern, braća Lumije, Minionsi, neverovatno, svi zajedno, na istom mestu, jel realno?! Jeste, to je spektakl u francuskoj režiji. Aksel Sen Sirel izvodi Marseljezu sa krova Velike palate. 

20.50 - Misteriozni nosilac baklje je u šoku. Mona Liza je "nestala" iz Luvra! 

20.45 - Honduras će na Igrama u Parizu imati samo četiri takmičara, sa druge strane kakva fešta na brodu na kojoj su zajedno Italijani i Jamamajčani.

20.40 - Senom su zaplovili i Britanci, njih 327, pokušaće da nastave tradiciju i donesu svojoj zemlji bar jednu medalju, kao što su to radili i na svim prethodnim takmičenjima. Posle njih pojavili su se i Gvatemala, Gvineja Bisao, Ekvatorijalna Gvineja...

20.35 - Čuvenom rekom su zaplovila i delegacija Hrvatske, koja će u Parizu imati 73 predstavnika. Parizu su se sada predstavili i sportisti Egipta, Danske, Španije, Emirata, Ekvadora, Eritreje, Finske...

20.32 - Misteriozni nosač baklje je sada u muzeju Luvr i iz njegovog ugla svedočimo krađi čuvene slike Mona Lize, koja je i stvarno 1911. godine i bila ukradena.

20.30 - Nastavlja se defile zemalja učesnica. Sada su rekom zaplovili Kipar, Kolumbija, Kanada, Južna Koreja, Kostarika, Kuba...

20.28 - Oblake je nakratko iznad Pariza "rasterala" poznata francuska pevačica Aja Nakamura, koja je svojim muzičkim nastupom digla na noge navijače pored Sene. 

20.20 - Nezapamćen spektakl. Izvedena je čuvena opera "Karmen". Čak 500 plesača učestvuje u ovom neverovatnom performansu na obalama Sene. 

20.15 -  Misteriozna osoba u crnom kostimu, koja nosi baklju, sada je na vrhu crvke Notr Dam, dok u pozadini nastupa hevi metal bend.  

20.10 - Nova pauza, posle Lejdi Gage sada su na redi plesači, koji izvode novi muzički performans. Koreografija je sada posvećena radnicima, koji su omogućili da se ceo spektakl i održi u Parizu.

20.08 - Igračice "Mulen Ruža", njih 80 izvelo je čuveni ples "kan kan". Plesačice su bile obučene u roze kostime.  

20.05 - S vremena na vreme u kadru se pojavljuje misteriozna osoba koja nosi baklju i kreće se po krovovima zgrada u Parizu.

20.02 - Sada su na redu zemlje na početno slovo C, ali u francuskom jeziku. Prvi su se pojavili predstavnici Zelenortskih ostvra, potom Centralno afričke republike. Slede i do sada zemlje sa najvećim brojem predstavnika, Kanada sa 315 i Kina, koja će imati 388 takmičara.

Informer

 

20.00 - Prve zemlje i sa Balkana, prvo su zaplovili predstavnici Bugarske, a potom i Bosne i Hercegovine. Na svakom se brodu nalaze po tri zemlje, što ubrzava ceremoniju predstavljanja. 

19.57 - Evo ih Brazilci, svojim tempetamentom su zapalili Senu uprkos kišovitom vremenu u Parizu. Boje "karioka"u francuskoj prestonici braniće njih 274 učesnika.

19.53 - Posle kratkog muzičkog nastupa Lejdi Gage, nastavljena je ceremonija predstavljanja učesnika. Sada su počele reprezentacije na slovo B: Bangladeš, Bahami, Belgija, Bermuda, Belize..

Informer

Informer

19.50 - Defile na Seni nakratko je prekinula čuvena američka pevačica Lejdi Gaga, koja je svojim performansom i koreografijom zasenila sve prisutne. 

19.47 - Srpski košarkaši i basketaši su spremni za svečanost na Seni. 

19.45 - Spektaklularan vatromet u bojama francuske zemlje na jednom od mostova na reci Seni. 

19.42 - Posle Grka, rekom Senom su zaplovili izbeglički tim, a potom Avganistan, Alžir, Južnoafrička republika, Alabanija, Nemačka, a potom i Angola.  

Informer

 

19.40 - Počela je ceremonija otvaranja 33. Letnjih Olimpijskih igara. Po tradiciji prvi su prodefilovali Senom reprezentativci Grčke. Zastavu "helena" nosio je NBA zvezda Janis Adetokumbo.

19.35 - Preko 300.000 hiljada ljudi u Parizu gleda uživo svečano otvaranje Igara.

19.30 - Što se brojnosti tiče, Amerikanci su prvi sa 592 člana tima, slede domaćini Francuzi sa 573, Australijanci sa 460, Nemci sa 428, Japanci imaju 403, Kina 388, Španija 383, Italija 371, Velika Britanija 327.... Jedini sport koji "debituje" je brejkdens.

Informer

 

19.25 - Američki reper Snup Dog je danas učestvovao u štafeti Olimpijske baklje u Parizu. On je poželeo svima „samo ljubavi, mira, jedinstva i poštovanja“

Snup Dog koji je prodao 40 miliona primeraka svojih albuma, nosio je baklju 200 metara u okolini Pariza malo hodajući, malo trčeći, a sve vreme s osmehom.

19.20 - Nikola Jokić i Novak Đoković najverovatnije neće predstavljati Srbiju na otvaranju. Opširnije možete pročitati OVDE.

19.14 - Izveštač Informera iz Pariza Mihailo Gligorić javlja da u Parizu pljušti kiša i redovi za ulazak su ogromni čeka se po dva sata da se uđe. Policija je na svakom koraku, centar grada je zatvoren, a Trokadero je pretvoren u veliku pozornicu sa tribinama koja je konačna destinacija gde stižu sportisti.  Punktovi policije su na svakom koraku i proverava se ko ulazi na tribine, rančevi, oprema, pretres, itd.

19.10 - Olimpijski tim Srbije predstaviće se sa 112 sportista, a na otvaranju zastavu će nositi odbojkašica Maja Ognjenović, kojoj su Igre u Parizu pete i vaterpolista Dušan Mandić, koji će četvrti put učestvovati na Igrama.

19.00 - Popularna parada „Nacija na brodovima“ će se održati na reci Seni, dakle po prvi put jedan stadion neće biti domaćin defilea najboljih svetskih sportista, a očekuje se da traje puna dva časa.