26.07.2024.

19:50

Foto: EPA Images

Sport

Olimpijske igre nisu ni počele, a neki već pakuju kofere! Poznati džudista suspendovan zbog dopinga!

Sehen je privremeno suspendovan, jer je njegov uzorak bio pozitivan na testu na anaboličke steroide (metandienon i boldenon). Pomenuti steroidi se osim u zdravstvu, koriste nemedicinski u svrhu poboljšanja telesne građe i performansi. 

Irački reprezentativac je trebalo da se takmiči u kategoriji do 81 kilograma, počevši od utorka u osmini finala protiv džudiste iz Uzbekistana. No, njemu je zabranjena bilo kakva aktivnost tokom takmičenja u francuskoj prestonici, a pretpostavlja se da će sportista biti podvrgnut još jednom uzorku, kako bi se definisala precizna količina unesenih supstanci. 

"To znači da je sportista sprečen da se takmiči, trenira ili učestvuje u bilo kojoj aktivnosti tokom Olimpijskih igara", navela je agencija.

Ukoliko i drugi uzorak bude pozitivan, to bi u velikoj meri uticalo na dalju karijeru 28-godišnjeg džudiste. Postoji mogućnost da bude suspendovan na četiri godine, što bi momntalno značilo da Sehen neće imati priliku da se bori za olimpijsku normu za narednu najveću sportsku smotru.

Letnje Olimpijske igre u Parizu zvanično su otvorene večeras svečanom ceremonijom na reci Seni.