27.07.2024.

09:30

Foto: Tanjug/AP

Sport

Sramota Francuza! Južnu Koreju nazvali Severnom, usledila protestna nota!

Svečano otvaranje Igara u Parizu baš nije išlo po planu domaćinima. Pored kiše i lošeg vremena, oštro je iskritikovan umetnički performans, a poslednji u nizu gafova bi mogao da im stvori problem sa jednom zemljom učesnicom.

Naime, zbog neverovatne greške i propusta, francuski spiker je grupu sportista Južne Koreje najavio kao predstavnike Severne, što je odmah naišlo na oštre osude.

Informer

Pomešali ih sa komšijama

Ministarstvo sporta Južne Koreje zatražilo je sastanak sa predsednikom MOK-a Tomasom Bahom, a takođe je uložena žalba i organizacionom odboru Olimpijskih igara u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje sličnih slučajeva.

"Takođe smo tražili od Ministarstva spoljnih poslova da uloži protestnu notu Francuskoj", navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva.

Informer

 

Još uvek nije poznato kakve posledice očekuju organizatore zbog velikog propusta. Vrlo brzo je usledilo izvinjenje, ali je sva prilika da ono neće biti dovoljno kako bi se umirila "oštećena" strana.

"Izražavamo duboko izvinjenje zbog greške koja se dogodila pri predstavljanju južnokorejske delegacije tokom ceremonije otvaranja", navodi se u objavi MOK-a.

Da gaf bude gori, čamac koji je prevozio sportiste iz Južne Koreje bio je 48. po redu, dok su njihove komšije sa severa išle tek kao 153.