28.07.2024.

13:34

Foto: Foto: AP/Photo, USA Today, EPA Images

Sport

Eh, ti Ameri... Nisu kao `92, ali su ipak "drim tim"!

Pomenute godine u Barseloni donesena je revolucionarna odluka da pravo učešća imaju i profesionalni NBA košarkaši, a ne, kao do tada, koledž studenti. 

Amerikancima je to bio motiv da u Španiju pošalju, po mišljenju mnogih, najjači košarkaški sastav svih vremena i pregaze konkurenciju.

Informer

Na pobedničkom postolju - Bird, Pipen, Džordan i Dreksler

Ekipa je odmah dobila naziv "drim tim" i činile su je sve tadašnje najveće zvezde najjače lige sveta.

Dejvid Robinson, Kristijan Litner, Patrik Juing, Čarls Barkli, Skoti Pipen, Majkl Džordan, Džon Stokton, Karl Maloun, Medžik Džonson, Kris Malin, Klajd Dreksler i Leri Bird stali su na crtu ostatku planete.

Deluje nestvarno samo zamisliti sve ove gromade na jednom terenu, a kamoli u istom timu. Ipak, pod trenerskom palicom Čaka Delija, sprovedeno je u delo.

Informer

Čak Deli sa "drim timom"

Besni zbog neuspeha i osvojenog četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu u Manili prošlog leta, Amerikanci su želeli ponovo da oforme "tim snova" i krenu u pohod na zlato u Parizu ove godine. Jedan od začetnika ideje je i najveća zvezda pomenutog sastava Lebron Džejms.

Uz sebe je skupio iskusne i zvezde u nastajanju u Entoniju Dejvisu, Kevinu Durentu, Stefu Kariju, Entoniju Edvardsu, Džejsonu Tejtumu, Džoelu Embidu i ostalima i tako najavio "osvetnički pohod" za selekciju Stiva Kera.

Treba napomenuti da se nešto slično već desilo 2008. kada su Sjedinjene Američke Države u Peking poslale "osvetnički tim" ili u originalu "Redeem team". Vredno je spekulisati i da li je taj sastav bio kvalitetniji od ovog danas, ali to je tema za neku drugu priliku.

Informer

Ekipa iz 2008. - Kris Boš, Džejson Kid, Karlos Buzer, Lebron Džejms, Kris Pol, Dvejn Vejd

Naravno, još uvek je rano donositi zaključke o ovogodišnjoj sviti Amerikanaca, ali je činjenica da su se tokom pripremnih mečeva pokazali vrednim naziva "drim tim".

Sami igrači nisu mnogo pažnje pridavali tome i ostali su pri mišljenju da je samo jedan "pravi" - baš onaj iz 1992.

Tada, u Barseloni, Čarls Barkli je sjajnom rečenicom opisao nadmoć Amerikanaca nad ostatkom turnira.

- Svako može sa nama 20 minuta, ali samo 20.. - rekao je tada novi član Finiks Sansa.

Ruku na srce, u to vreme je razlika u kvalitetu bila mnogo veća nego što je to slučaj danas, o čemu najbolje svedoči podatak da je ekipa Čaka Delija u Barseloni igrala protiv ukupno devet NBA igrača, dok će njihovi naslednici ovog leta snage odmeriti sa čak 61. 

Bez ikakve sumnje, "osvetnici" Lebrona Džejmsa u samom su vrhu, ali da li su vredni i drugog mesta?

Od Olimpijksih igara u Londonu 2012. prošlo je 12 godina, a SAD su i tada imale ekipu koja je uterivala strah u kosti protivnicima.

Informer

Ekipa iz 2012. - Čendler, Durant, Džejms, Vestbruk, Vilijams, Igoudala, Brajant, Lav

Uz pomenutog Lebrona, dres je nosio Kevin Durant i tada novajlija u NBA ligi Entoni Dejvis.

Saigrači su im bili igrači poput Krisa Pola, Kobija Brajanta, Karmela Entonija, Džejmsa Hardena, Kevina Lava i Rasela Vestbruka. Redom su padale neke od najjačih svetskih reprezentacija, pa je tadašnja selekcija u Londonu stala rame uz rame sa "onom pravom" iz 1992.

Bilo kako bilo, Južni Sudan je demonstrirao ranjivost i mane "drim tima" iz 2024, a nadamo se da su "orlovi" pomno pratili, s obzirom da upravo sa njima otvaraju turnir.